Binnenland

Studiecentrum SGP kritisch over pgb’s

Het wetenschappelijk bureau van de SGP is kritisch over de ontwikkeling van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) in de gezondheidszorg. Pgb’s leiden er gemakkelijk toe dat hulp door familie of buren wordt omgezet in formele, betaalde hulp, schrijft drs. J. R. C. Janse in het nieuwste nummer van Zicht, het studieblad van de SGP.

Redactie politiek
27 March 2003 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

Het nummer van Zicht, dat zaterdag bij de begunstigers van de Guido de Brès-Stichting op de deurmat valt en dat qua vormgeving in een nieuwe jasje is gestoken, is geheel gewijd aan de toekomst van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze wet dreigt de komende jaren onbetaalbaar te worden, zo wezen recent diverse onderzoeken uit.

Een onderdeel van de AWBZ zijn de persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Bejaarde en gehandicapte mensen kunnen sinds een aantal jaren jaarlijks een bepaald bedrag krijgen waarmee zij zelf de benodigde zorg kunnen inkopen.

Janse, redactielid van het studieblad van de SGP, bepleit aan deze mogelijkheid paal en perk te stellen. De gezondheidszorg wordt er te duur door, zo stelt hij, terwijl de ontwikkeling die hiermee wordt ingezet in strijd is met de uitgangspunten van de SGP. De partij heeft er altijd sterk de nadruk op gelegd dat sociale zorg de eerste verantwoordelijkheid is van de familie, vervolgens van de kerk en pas in de laatste plaats van de overheid. Pgb’s leiden er echter toe dat informele zorg, door buren en familie, omgezet wordt in formele, betaalde zorg, stelt Janse.

SGP-kamerlid Van der Vlies ontkent dit risico niet. Wel wijst hij er in hetzelfde nummer van Zicht op dat in zijn ogen de voordelen van de pgb’s nog altijd groter zijn dan de nadelen. „Ze bieden ook de mogelijkheid zorg specifiek in te kopen bij identiteitsgebonden instellingen.”

Sinds deze week werkt de Guido de Brès-Stichting ook met een digitale nieuwsbrief die zij vier keer per jaar verstuurt naar haar donateurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer