Economie

Sterke start voor DSM

HEERLEN (ANP) – Chemie– en farmacieconcern DSM is 2010 goed begonnen. De onderneming kwam woensdag met cijfers over het eerste kwartaal die flink boven de resultaten van vorig jaar en van de verwachtingen van analisten liggen.

28 April 2010 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 10:26
Resultaten DSM boven verwachting. Foto ANP
Resultaten DSM boven verwachting. Foto ANP

Topman Feike Sijbesma sprak zijn vertrouwen uit dat 2010 een goed jaar wordt voor DSM. De onderneming profiteert van verbeterde marktomstandigheden „in de meeste regio’s en eindmarkten", verklaart het bedrijf.Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg naar 196 miljoen euro van 44 miljoen vorig jaar. Analisten hadden een resultaat van 157 miljoen euro verwacht. Ook de omzet lag met 2,088 miljard euro boven de verwachting van analisten (1,99 miljard euro). Dat gold ook voor de nettowinst. Die lag met 130 miljoen euro ver boven de verwachting (95 miljoen euro). De nettowinst voor bijzondere posten bedroeg 144 miljoen euro.

Alle resultaten, behalve de nettowinst, en verwachtingen gelden voor de voortgezette activiteiten. DSM kondigde in maart de verkoop aan van de onderdelen Agro en Melamine. De verkoop past in de transformatie van een traditioneel chemiebedrijf naar een fijnchemie en ’lifescience’–bedrijf die DSM de afgelopen jaar tracht te realiseren, zo liet Sijbesma dinsdag weten. De beëindigde activiteiten kenden een bedrijfsresultaat van 22 miljoen euro.

Het sterke bedrijfsresultaat van DSM wordt gedragen door het voedingscluster Nutrition, dat een resultaat behaalde van 138 miljoen euro. Maar ook de divisies binnen de tak Material Science presteerden beter dan verwacht. Sijbesma sprak van een „sterk herstel". Het bulkchemiecluster Base Chemicals behaalde een bedrijfsresultaat van 18 miljoen euro, tegen een verwachting van 3 miljoen euro van analisten.

De divisie Pharma bleef een zwakke broeder bij DSM. De divisie rondde het eerste kwartaal af met een bedrijfsresultaat van 1 miljoen euro, tegen een verwachting van 5 miljoen. Dat is volgens DSM te wijten aan de lagere omzet en een ongunstige mix van producten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer