Een boek als monument.
Een boek als monument. Vader en zoon Vos willen de inwoners van Veen die tijdens de laatste maanden van de oorlog werden omgebracht in herinnering houden. In een fraai geïllustreerd en vormgegeven boek vertellen ze het verhaal van de veldwachter en de verzetsstrijders die op 8 maart 1945 in Fort De Bilt werden gefusilleerd als vergelding voor de aanslag op SS-officier Rauter.
De auteurs beschrijven de arrestatie van Gert Tameris, Kees Hazeleger met zijn vader en zijn verzetscollega en aanstaande zwager Adriaan van Zee (soms schrijven de auteurs: Van der Zee), Cor van Ballegooijen en veldwachter A. de Bruijn (overlijdensbericht en rouwkaart vermelden: De Bruin, de grafsteen: De Bruyn).Het is een indringend verslag. Jammer dat de vele taalfouten niet gecorrigeerd zijn.
Over de arrestatie van kapitein H. van der Maaden (die in Wijk en Aalburg woonde) en W. F. Colet wordt niet geschreven. Anderhalf jaar geleden uitten de vier kinderen van Colet kritiek op een publicatie daarover in het Brabants Dagblad.
Er blijven altijd vragen over: hoe en wanneer kwam vader Hazeleger vrij? Welke andere verzetsmensen waren er in Veen?
Vanaf pagina 58 gaat het over andere onderwerpen, zoals over de organist van de hervormde gemeente die werd opgepakt omdat hij het Wilhelmus speelde. Ook anderen werden gearresteerd of tewerkgesteld, of hun woning werd verwoest, of familieleden kwamen om. Zo kreeg ieder zijn aandeel in het onnoemelijke leed dat de oorlog over de bezette gebieden bracht.
Door ’s Hoogsten arm ’t geweld onttogen. Veen in oorlogstijd 1940-1945, Jan Vos en Peter Vos; uitg. in eigen beheer, Veen, 2010, telefonisch te bestellen via 0416-692775; ISBN 978 90 71287 32 9; 90 pag.; € 15,-.