De uitgestotenen
Alle drie leven ze afzijdig van de maatschappij in het Engeland van de 17e eeuw. In ”De uitgestotenen”, het debuut van de Amerikaanse auteur Andrew Beahrs, ontmoeten zij elkaar. Sarah is een oude weduwe die wraak neemt op de bezetter van haar dorp en sindsdien vogelvrij is. Tijdens haar vlucht stuit ze op Bill, een zondeneter.
Vroeger kwamen er zondeneters voor, die –zo geloofde men– in ruil voor voedsel of geld alle zonden op zich namen van pasgestorvenen. Die konden dan rein het hiernamaals binnengaan.Sarah ziet het als haar taak om Bill weer een menswaardig bestaan te bieden. Op hun vlucht ontmoeten ze Mary, die door een kansspel uitgehuwelijkt is. Gedrieën zoeken ze een veilig heenkomen in Londen.
Beahrs’ debuut vraagt iets van de lezer. De verhaallijn verspringt van de ene hoofdpersoon naar de andere en het vraagt even tijd om erachter te komen welke gedachtegang bij welk personage hoort.
Opvallend is de onopgesmuktheid van het verhaal: het leven wordt zonder romantiek geschetst. Het tijdsbeeld van Engeland in de 17e eeuw lijkt hierdoor realistisch weergegeven.
Tot ver in het boek wordt Sarah achtervolgd. Toch is de spanning niet altijd aanwezig. Mijn aandacht verslapte af en toe en het verhaal komt daardoor niet helemaal uit de verf. Sommige karakters bleven papieren personages en kwamen niet tot leven.
Hoewel ”De uitgestotenen” een historisch knap verhaal is, blijft het romantechnisch achter. De trukendoos van de schrijver had wijder open gemoeten om de lezer mee te nemen in het avontuur van het boek.
”De uitgestotenen”, Andrew Beahrs; uitg. Mozaïek, Zoetermeer, 2010; ISBN 978 90 239 9332 2; 281 blz.; € 17,90.