IMF schudt landen wakker over tekorten
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat deze week de alarmbellen voluit rinkelen over de wereldwijd sterk opgelopen overheidstekorten. „Het is een wake up-call", aldus de Nederlandse IMF-bewindvoerder Age Bakker. „Landen moeten nu met overtuigende plannen komen om de onrust op de financiële markten te beteugelen."
Overheden hebben de economie afgelopen jaar voor een nog diepere val behoed door de uitgaven flink te laten oplopen. De grote gaten die dit heeft geslagen in hun begrotingen, moeten echter worden aangepakt om een nieuwe crisis te voorkomen. Dat is de centrale boodschap van het IMF in de week dat de ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de IMF-lidstaten in Washington bijeenkomen voor hun halfjaarlijkse topontmoeting. „De wereld is nog altijd niet veilig", vatte IMF-topman Dominique Strauss-Kahn het wankele evenwicht aan de vooravond van de vergaderingen samen.
Volgens Bakker zijn de meeste landen, mede door de grote problemen van Griekenland, inmiddels wel overtuigd van de noodzaak om de tekorten aan te pakken. „Men ziet steeds beter hoe verbonden de internationale financiële markten zijn. De problemen die een land als Griekenland heeft op de kredietmarkten, komen zo duidelijk naar voren; dat verhoogt het besef.“Landen kunnen elkaar geen bezuinigingen opleggen, maar de ministers moeten volgens de bewindvoerder dit weekeinde wel tonen dat ze bereid zijn om maatregelen te nemen. „Dit is het moment dat de begrotingen worden opgesteld; nu kun je duidelijk maken welke stappen je wilt zetten. Bij de volgende vergadering, in oktober, kunnen we dan nagaan of de beloftes worden nagekomen.”
Om te voorkomen dat het herstel van de economie door abrupte bezuinigingen in de kiem wordt gesmoord, moeten landen blijven samenwerken, benadrukt Bakker. Mede daarom worden de ministers van de belangrijkste economieën de komende dagen door economen van het fonds bijgepraat over de risico’s die ze lopen als de economie weer verslechtert. „Vierentwintig ministers in één ruimte die met de neus op de risico’s worden gedrukt. Dat helpt om de samenwerking te bevorderen."
Internationale samenwerking moet er uiteindelijk ook voor zorgen dat de wereldeconomie evenwichtiger wordt. Het IMF strijdt al jarenlang tegen de hoge tekorten van landen als de Verenigde Staten enerzijds en de grote overschotten van China die daar tegenover staan.
„Daarin zien we helaas nog weinig wijzigingen", aldus Bakker. „China heeft de consumptie wel aangejaagd, maar moet nu de wisselkoers op laten lopen. Dat is ook in hun eigen belang, om nieuwe bubbels te voorkomen. De Amerikanen moeten meer gaan sparen. Dat geldt zowel voor de consumenten als de overheid, die een tekort heeft van meer dan 10 procent."