Politiek

Na verkiezingen besluit over politiemissie

Het demissionaire kabinet beslist pas na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni over een politiemissie in Afghanistan. Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dat vrijdag gezegd.

ANP
23 April 2010 13:24Gewijzigd op 14 November 2020 10:24

„Voor concrete stappen is het nog te vroeg. Als er een besluit komt, dan zal dat niet zijn in de huidige omstandigheden. In elk geval zal het na de verkiezingen zijn", zei Verhagen na afloop van NAVO-beraad in Estland. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft het kabinet donderdag opgeroepen een Nederlandse bijdrage voor een civiele politiemissie met eigen militaire beveiligers in kaart te brengen en een besluit voor te bereiden. Volgens Verhagen kan het kabinet die inventarisatie in elk geval maken, ook al is de regeringsploeg nu demissionair.Het plan voor de politiemissie komt uit de koker van GroenLinks en D66. Die fracties willen dat Nederland toch nog een bijdrage levert aan de opbouw in Afghanistan als Nederlandse militairen zich vanaf augustus terugtrekken uit de provincie Uruzgan.

Verhagen heeft het idee voor de politiemissie inmiddels besproken met zijn Australische collega. Australië zit samen met Nederland in Uruzgan en ziet de vele Nederlanders met lede ogen vertrekken. Voor de Nederlanders zijn nog geen opvolgers gevonden. De Australische minister zei volgens Verhagen dat hij „wel grotere zorgen heeft dan een Nederlandse politiemissie".

De 44 landen die meedoen aan de NAVO-operaties in Afghanistan, sporen de Afghaanse regering aan tot een beter bestuur en meer veiligheid. Dat moet de weg vrijmaken voor een overdracht van het NAVO-commando aan de Afghaanse autoriteiten, zei Verhagen bij het NAVO-overleg. „We moeten nu stappen zetten naar overdracht aan de Afghanen", zei hij. „Vooral met de veiligheid is er forse vooruitgang nodig."

De NAVO heeft zo’n 102.500 militairen actief in de zogeheten ISAF-operatie. De militairen komen uit 44 landen, waaronder Nederland. Ons land heeft momenteel bijna tweeduizend militairen in Afghanistan, grotendeels in de regio Uruzgan. In februari viel het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie over een voortgezette militaire missie in Uruzgan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer