Economie

Schoonmakers willen weer aan het werk

Schoonmakers zijn na negen weken van acties het staken moe en hebben zin om eindelijk weer aan de slag te gaan. „Maandag ga ik weer beginnen met werken. Gelukkig. Morgen is het feest”

Redactie economie
23 April 2010 08:05Gewijzigd op 14 November 2020 10:24
DEN HAAG – Schoonmakers zijn na negen weken van acties het staken moe en hebben zin om eindelijk weer aan de slag te gaan. Foto ANP
DEN HAAG – Schoonmakers zijn na negen weken van acties het staken moe en hebben zin om eindelijk weer aan de slag te gaan. Foto ANP

Werkgevers en bonden bereiken principe akkoord in schoonmaak-caoSchoonmakers vieren feest. In polonaise lopen ze door de feestzaal in Bunnik, waar het grote nieuws gistermiddag bekend werd gemaakt door de werknemers in de sector.

Na een ongekend lange staking van negen weken, ligt er dan eindelijk een cao-akkoord op tafel. Woensdagavond laat werd overeenstemming bereikt in het al maanden slepende conflict.

„Ik ben moe van het staken en heb zin om weer aan het werk te gaan”, zegt een schoonmaakster die in het UWV-kantoor werkt. „Maandag ga ik weer beginnen met werken. Gelukkig. Morgen is het feest.”

Het loon vormde het belangrijkste twistpunt in de cao-onderhandelingen. Werkgevers hielden lang vast aan de nullijn, terwijl de vakbonden 4 procent loonsverhoging in twee jaar eisten. Uiteindelijk vonden de partijen elkaar in een stapsgewijze loonsverhoging van 3,5 procent uitgesmeerd over twee jaar.

Twee externe bemiddelaars moesten er eerder deze maand aan te pas komen om het slepende conflict uit de impasse te halen. Zij stelden voor om de reiskostenvergoeding die werkgeversorganisatie OSB bood in te ruilen voor een sterkere loonstijging. Met dat compromis waren de partijen bereid de strijdbijl te begraven. Het huidige akkoord is nog niet definitief; de achterbannen van OSB en van de vakbond moeten nog hun instemming geven.

Waar werknemers het nieuws gistermiddag bekendmaakten in een feestzaal annex discotheek in Bunnik, had brancheorganisatie OSB meer „behoefte aan een eigen sfeer.” Zij koos voor Hotel des Indes in Den Haag.

„Dit is een eerlijk akkoord, dat de schoonmaaksector naar een hoger plan trekt”, zegt OSB-voorzitter Hans Simons, die vindt dat de branche te veel in een kwaad daglicht is geraakt. Doordat aanbestedingstrajecten op het scherpst van de snede worden gevoerd, voelen werkgevers zich gedwongen om hun diensten voor een zo laag mogelijke prijs aan te bieden. Met als gevolg dat de schoonmaker tegen een laag loon en met een hoge werkdruk zijn werk moet uitvoeren.

De partijen hebben hun zinnen gezet op een convenant voor goed werkgeverschap, dat een einde moet maken aan deze neerwaartse prijsspiraal. De beoogde uitkomst is „de beloning van schoonmakers nog acceptabeler te maken”, aldus een van de OSB-onderhandelaars.

Onder de nieuwe cao vallen zo’n 150.000 werknemers. De schoonmaaksector kenmerkt zich door een laag opleidingsniveau en een grote verscheidenheid aan nationaliteiten. In de nieuwe cao is ook een vergoeding opgenomen voor een cursus Nederlands.

Tot voor kort was de vakbond slecht vertegenwoordigd in de schoonmaaksector. Vakbonden van FNV en CNV hebben nu bewezen dat daar verandering in is gekomen. „De uitzendkrachten die gestaakt hebben, behouden hun werk”, meldde FNV-bestuurder Ron Meyer.

FNV zorgt ervoor dat vakbondsleden een extraatje krijgen. De sector stelt een bedrag beschikbaar voor vakbondswerk en FNV Bondgenoten schuift dat door naar zijn leden. Die krijgen ongeveer 70 euro extra. Stakers kunne rekenen op een eenmalige uitkering die kan oplopen tot 500 euro. „Zij hebben een verbetering voor de hele sector afgedwongen; daar mogen zij voor beloond worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer