Economie

‘Irak’ werpt schaduw over economie VS

De oorlog in Irak is „voorlopig nog niet voorbij”, zo verklaarde Amerika’s president Bush woensdag. En volgens zijn minister van Defensie Rumsfeld kan de strijd in Irak zelfs nog wel „maanden” duren. Deze opmerkingen zetten de dollar woensdag internationaal onder druk en duwden de olieprijs omhoog.

Van onze correspondent
27 March 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:13

„Hoe langer de oorlog duurt, hoe schadelijker dat wordt voor de Amerikaanse economie omdat dit het vertrouwen van de consument ondermijnt en het bedrijfsleven weerhoudt van nieuwe investeringen”, zo meent James Clark, chef-econoom van de bank Credit Suisse First Boston in New York.

Dit sombere bericht werd versterkt door negatief nieuws over de ontwikkelingen in februari. Daarin daalden de verkopen van nieuwe huizen met 8,1 procent. Dit is des te zorgelijker, omdat de bouw- en woningsector tot nu toe een van de steunpilaren was die de Amerikaanse economie overeind hield. Verder daalden de orders voor de industrie voor de productie van duurzame goederen zoals auto’s en wasmachines in februari met 1,2 procent.

Deze ontwikkeling kan negatieve gevolgen hebben voor de rest van de wereld. Topman Horst Köhler van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zei in een interview met het Duitse blad Wirtschaftswoche dat een wereldwijde recessie niet ondenkbaar is als de oorlog in Irak langer gaat duren. Verder pleitte hij voor meer begrotingsdiscipline in de VS. Köhler verwacht dat de wereldeconomie dit jaar hooguit groeit met 3 procent, als de oorlog in Irak tenminste niet te lang duurt.

Dezelfde waarschuwing liet Jean-Philippe Cotis horen, chef-econoom van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs. „Hoe sneller de oorlog afloopt hoe beter, want dan zal de olieprijs ook zakken. Zolang dat niet gebeurt, staat de wereldeconomie onder zware druk”, zo verklaarde Cotis tijdens een bezoek aan Washington. Hij verwacht voor de Amerikaanse economie een groei van hooguit 2,6 procent.

Zowel Cotis als Köhler ziet nog wel ruimte voor de centrale banken om de economie eventueel te stimuleren door een verlaging van de basisrente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer