Buitenland

Vertrouwen in regering VS zeer laag

Het vertrouwen van Amerikanen in de eigen regering ligt op het laagste niveau in een halve eeuw tijd. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het Pew Research Center, zo meldden Amerikaanse media maandag.

Buitenlandredactie
19 April 2010 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 10:22
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton gaf zondag tegenover ABC News eveneens aan dat hij de afgelopen maanden het antiregeringssentiment heeft zien toenemen. Foto EPA
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton gaf zondag tegenover ABC News eveneens aan dat hij de afgelopen maanden het antiregeringssentiment heeft zien toenemen. Foto EPA

Op dit moment heeft niet meer dan 22 procent van de inwoners van de Verenigde Staten vrijwel altijd of meestal vertrouwen in de federale overheid. Van de meer dan 5000 mensen die in maart en april werden geïnterviewd, gaf 56 procent aan gefrustreerd te zijn over de prestaties van Washington. Daar komt nog bij dat 21 procent van de ondervraagden boos is op de federale bestuurders.De negatieve trend is geen nieuwe. Het vertrouwen in de federale overheid daalt sinds de vraag ernaar voor het eerst werd gesteld in een nationale opiniepeiling, in 1958. Ten tijde van de regering van president Dwight Eisenhower had nog 73 procent van de Amerikanen vertrouwen in het landsbestuur.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton gaf zondag tegenover ABC News eveneens aan dat hij de afgelopen maanden het antiregeringssentiment heeft zien toenemen. Volgens hem is daarmee een klimaat ontstaan waarin „gedesoriënteerde mensen” kunnen overgaan tot geweld. De oud-president zei dat hij voorstander is van een stevig politiek debat.

Clinton greep de herdenking van de terreuraanslag in Oklahoma-stad aan om te waarschuwen voor de opkomst van nieuwe radicale organisaties, zoals de Tea Partybeweging. Volgens Clinton is het in het huidige politieke klimaat denkbaar dat een extremist of een groep extremisten opnieuw overgaat tot terreurdaden in de Verenigde Staten, zo meldden Amerikaanse media.

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat Timothy McVeigh, een veteraan uit het leger, een bestelbusje vol explosieven liet ontploffen voor een federaal overheidsgebouw in de hoofdstad van de staat Oklahoma. Bij de bloedigste terreurdaad in de Verenigde Staten voor de aanslagen op 11 september 2001 kwamen 169 mensen om het leven.

McVeigh werd later opgepakt en veroordeeld tot de doodstraf. Hij werd op 11 juni 2001 terechtgesteld. De toen 27-jarige Golfoorlogveteraan verklaarde tijdens zijn proces in het belang van het Amerikaanse volk te hebben gehandeld. Bill Clinton was president toen McVeigh zijn terreurdaad pleegde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer