Europa, kom onderdrukte Noord-Koreanen te hulp
Europa moet de verdrukte bevolking in Noord-Korea te hulp komen door druk uit te oefenen op China en Noord-Koreaanse vluchtelingen steun te bieden, vinden Bas Belder en Dick Jan Diepenbroek.
De schrijnende situatie in sommige landen in deze wereld duurt al zo lang voort dat het gevaar van gewenning reëel is. Om die reden is het toe te juichen dat de subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement op 7 april een hoorzitting organiseerde over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Vooral het getuigenis van Shin Dong Hyuk, in 2005 ontsnapt uit een Noord-Koreaans werkkamp en sindsdien in Zuid-Korea woonachtig, was indrukwekkend.Shin Dong Hyuk is in 1982 in het werkkamp geboren. Kinderen zoals hij bestaan formeel niet. Hij vertelde hoe hij slechts een zeer geringe scholing heeft ontvangen, geheel gericht op het verrichten van arbeid in het kamp. Nooit zullen zij het kamp mogen verlaten. Dit gaat zelfs zo ver dat het onderwijzend personeel in het werkkamp het niet nodig acht deze kinderen te vertellen over ”de grote leider” of het leven buiten het kamp.
De werkkampen kennen een zeer uitputtend arbeidsregime. Om vier uur ’s ochtends opstaan en dan tot elf uur ’s avonds doorwerken. Het kamp kent zelfs een speciale afdeling waar de bejaarden tewerkgesteld worden. Pas in zijn tienerjaren hoorde Shin Dong Hyuk enige verhalen over de buitenwereld van een ontsnapte medegevangene die opnieuw opgepakt en tewerkgesteld werd. Dit voedde zijn verlangen om uit dit verschrikkelijke kamp te ontsnappen.
De Eurofractie van de SGP vroeg tijdens deze hoorzitting aandacht voor de benarde situatie van christenen in dit land. De vertegenwoordigster van Christian Solidarity Worldwide vertelde dat elke burger die ergens in gelooft als een bedreiging voor de staat wordt ervaren. Dit geldt echter wel heel in het bijzonder voor ”de mensen van het zwarte boek”. Noord-Korea probeert de schijn van godsdienstvrijheid op te houden, tot en met nepkerken in de hoofdstad Pyongyang, maar de werkelijkheid is dat de christelijke minderheid in het land bitter vervolgd wordt.
Wat kan zo’n hoorzitting veranderen aan de situatie van de onderdrukte bevolking van Noord-Korea? Het unanieme standpunt van de aanwezige parlementariërs was dat het EP in ieder geval zijn duidelijke afkeuring van de gang van zaken in dit land moet laten horen. De commissie besloot een rapport te schrijven over de mensenrechtensituatie in Noord-Korea. Daarin moet zeker de positie van christenen voor het voetlicht gebracht worden.
Daarnaast dienen de Europese instellingen druk uit te oefenen op China. Dit land steunt foute regimes in buurlanden als Birma en Noord-Korea. Met de Chinezen moet verder gesproken worden over de positie van Noord-Koreaanse vluchtelingen in China. Die zijn nu vaak vogelvrij en worden na ontdekking door de Chinese autoriteiten direct teruggestuurd naar Noord-Korea.
Ten slotte moet de EU alle morele en praktische steun geven aan Noord-Koreaanse vluchtelingen waar ook ter wereld. Met hun verhalen zijn zij de stem van een geterroriseerde en monddood gemaakte bevolking.
De auteurs zijn lid respectievelijk beleidsmedewerker van de Eurofractie SGP.