Economie

Directie Uniekaas tot Waagmeester geslagen bij heropening Goudse Waag

GOUDA - Vandaag is De Goudse Waag officieel heropend. Het historische gebouw uit 1668 aan de markt in Gouda werd in 2008 'geadopteerd' door kaasmaker Uniekaas en is sindsdien volledig gerenoveerd. Burgemeester Wim Cornelis van Gouda knipte vandaag symbolisch een geel lint door. Met de adoptie is de toekomst van De Goudse Waag veiliggesteld en heeft Gouda weer een verbintenis met kaas en kaashandel. Als verrassing werden Uniekaas-directeuren Paul Wilde en Willem Jan Rote door de burgemeester ceremonieel tot 'Waagmeester' geslagen. De Goudse Waag is vanaf vandaag toegankelijk voor publiek en verzorgt rondleidingen en kaas-wijnproeverijen.

13 April 2010 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 10:19
Langer besje.
Langer besje.

Een gele loper over de Markt in Gouda was vanochtend de voorbode van een officiële gebeurtenis. De 66 meter lange loper strekte zich uit van het historische gemeentehuis tot aan de toegangspoort van De Goudse Waag. Onder aanvoering van de burgemeester van Gouda Wim Cornelis wandelde een select gezelschap begin van de middag richting De Goudse Waag. Ter plekke knipte hij symbolisch een geel lint door. Wim Cornelis roemde de directeuren van Uniekaas, met de ‘adoptie’ hebben zij gewicht in de schaal gelegd van het behoud van cultuurhistorisch erfgoed in Gouda. In een bewogen speech gaf Paul Wilde als directeur van Uniekaas en voorzitter van Stichting Goudsche Waag een toelichting op de beslissing in 2008 om De Waag te gaan ondersteunen.

Toekenning Waagmeesterschap

Geheel verrassend werden de Uniekaas-directeuren Paul Wilde en Willem Jan Rote vandaag door burgemeester Cornelis aan een examen onderworpen. Onder toeziend oog van drie getuigen en geassisteerd door twee secondanten van het Graaf Floris V genootschap moesten de directeuren enkele proeven uitvoeren en enkele vragen beantwoorden. Nadat dit succesvol was volbracht werden beide heren door de burgemeester protocollair tot ‘Waagmeester’ geslagen. Volgens de oorspronkelijke betekenis houdt de Waagmeester toezicht op de weegschalen en draagt hij verantwoordelijkheid voor het correcte uitvoering van het weegproces. Heden ten dage is de eretitel in Gouda ceremonieel bedoeld en wordt in uitzonderingsgevallen toegekend aan personen voor hun bijdrage of inzet ten behoeve van het behoud of promotie van De Goudse waag.

Renovatie

Tijdens de renovatieperiode sinds 2008 werd het hele gebouw onder handen genomen. De originele gevelsteen van circa 2,5 x 3 meter is naar de binnenkant van het pand verplaatst, buiten was hij te zeer onderhevig aan weersinvloeden. Aan de buitenkant is nu een replica zichtbaar. De eerste etage werd ingericht naar authentieke stijl en kleuren uit 1668, de etage doet nu dienst als proeflokaal en ontvangst- en vergaderruimte. De vitrines geven hier een compleet overzicht van Goudse ambachten: kaarsen, keramiek, plateel schilderen, Goudse pijpen en een maquette van de markt anno 1900. De inrichting van deze ruimte en het museum stond onder artistieke leiding van Saskia Meulendijks van Studio LaMeul uit Rotterdam. Het museum op de twee etage onderging een metamorfose en verdient een hernieuwd bezoek. De kaas- en souvenirshop op de begane grond doet niet onder voor een gemiddelde kaasspeciaalzaak.

Het gebouw is vanaf vandaag weer toegankelijk voor publiek, met de rondleidingen in het kaas- en ambachtenmuseum en diverse culinaire proeverijen in het proeflokaal is De Goudse Waag een bezoek waard voor jong en oud.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer