Politiek

Duizenden gezinnen stopten subsidie gastouder

DEN HAAG (ANP) – 25.000 families hebben hun toeslag voor hun gastouder stopgezet of zijn overgestapt naar een andere vorm van kinderopvang. Dat schrijft demissionair minister Rouvoet van Onderwijs in een brief die maandag aan de Tweede Kamer is verstuurd.

12 April 2010 19:01Gewijzigd op 14 November 2020 10:18

Op 1 januari van dit jaar is de wet Kinderopvang gewijzigd. Hierdoor moeten oppasmoeders, –opa’s of –oma’s voor september aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Als de gevraagde diploma’s niet worden gehaald of het huis niet kindvriendelijk genoeg is, moeten de ouders van de opgevangen kinderen de subsidies die ze dit jaar hebben ontvangen terugbetalen. De kosten voor de opleiding komen voor rekening van de gastouder.Rouvoet verwacht dat dit jaar 55.000 gastouders 120.000 kinderen gaan opvangen. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat 75.000 ouders dit jaar een tegemoetkoming voor de oppas hebben aangevraagd. 7600 ouders hebben niet gereageerd op oproepen dit te doen.

Sylvia de Jong uit Dordrecht heeft zich als gastouder laten uitschrijven bij een bureau. Zij past op drie van haar kleinkinderen. Om dit te doen heeft ze haar fulltime baan deels opgezegd. De andere dagen werkt ze in de thuiszorg. Ze zag het niet zitten om nog een opleiding te volgen. „De moed zakte me in de schoenen". Ze kreeg er slapeloze nachten van. De Dordtse maakte zich zorgen dat als zij de diploma’s niet zou halen, er veel geld moest worden terugbetaald. Ze wilde geen risico nemen.

Bovendien voelde ze het ook als een belediging dat ze papieren moest gaan halen. Ze had immers vier kinderen opgevoed en werkt in de zorg. „De overheid twijfelt aan je kunnen". Ook Lenie Kampinga uit Heerenveen had het gevoel dat ze „in de grond werd getrapt". Ze heeft vijf kinderen opgevoed en al vijftien jaar werkt ze als professioneel gastouder „Het is mijn lust en mijn leven". Ze past momenteel op veertien kinderen en er is een wachtlijst.

Zij vindt dat door de veranderde regelgeving de charme van het vak eraf is gegaan, maar ze liet zich niet ontmoedigen. Ze besefte ook dat niet iedere gasthouder de kwaliteit hooghoudt. Ze begon aan een opleiding en mag waarschijnlijk deze maand al examen doen. De Jong had dat misschien ook wel gedaan als ze langer de tijd had gehad. De oma gaat wel door met oppassen, zodat haar dochters kunnen gaan werken. „Ik doe het met liefde".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer