CDA in debat over SGP-vonnis
De CDA-fractie in de Tweede Kamer gaat zich bezinnen op het vonnis van de Hoge Raad over het vrouwenstandpunt van de SGP.
Vicefractievoorzitter Spies verklaarde zaterdag voor de TROS-radio dat de consequenties van deze uitspraak mogelijk vergaand kunnen zijn.Zoals bekend heeft de hoogste rechter uitgesproken dat het „onaanvaardbaar” is dat de SGP vanwege haar principes geen vrouwen op kandidatenlijsten wil plaatsen. Volgens de Hoge Raad weegt in het geval van de SGP het non-discriminatiebeginsel zwaarder dan de vrijheid van godsdienst en vereniging.
Volgens Spies is het „heel ingewikkeld” om vast te stellen wat de gevolgen zijn, nu van de grondrechten het non-discriminatiebeginsel zwaarder wordt gewogen dan de vrijheid van godsdienst. Spies wees op de mogelijke gevolgen voor het bijzonder onderwijs. In de politiek wordt al jaren gesteggeld over de vraag of orthodoxe scholen het recht hebben om praktiserende homoseksuele of samenwonende leerkrachten te weigeren.
Overigens zei Spies dat zij als vrouw en als politica het SGP-standpunt „op geen enkele manier kan waarderen.”
Oud-minister Plasterk van Onderwijs (PvdA) stelde al dat de uitspraak van de Hoge Raad ook gevolgen heeft voor het bijzonder onderwijs: „Het is glashelder dat scholen, ook in het bijzonder onderwijs, geen leraren mogen weigeren omdat ze homo zijn.”
VVD-Kamerlid Weekers deelde mee dat zijn partij al langer van mening is dat er een rangorde is tussen de grondrechten en dat artikel 1 over het verbod op discriminatie vóór de klassieke grondrechten van godsdienst en vereniging gaat.
Anders dan in de politiek krijgt de SGP in sommige media wel steun voor haar standpunt. Opiniemakers delen niet het vrouwenstandpunt van de partij, maar vinden wel dat er binnen democratie ruimte moet zijn voor de opvattingen van de SGP.
Elsevierhoofdredacteur Arendo Joustra vindt dat de SGP de vrijheid gegund moet worden een eigen weg te volgen. „Als er in de SGP al vrouwen zijn die een politieke functie ambiëren, kunnen zij een eigen partij oprichten. Een vrouwvriendelijke SGP als het ware. Het zou pas discriminatie zijn als dat niet zou kunnen.”
In de Volkskrant van zaterdag fulmineert Amanda Kluveld, historica en publiciste, tegen het SGP-vonnis. Volgens haar betekent het vonnis dat „langzaam maar zeker alles moet wijken voor het gelijkheidsbeginsel. Alleen juridische oordelen die op geen enkele wijze verbonden zijn aan traditie, geschiedenis of cultuur hebben nog betekenis. Daar kun je als beschaving aan ten onder gaan.”