Politiek

Kolijn (SGP): Hoge Raad heeft niet het laatste woord

Een klein voordeeltje ziet SGP-voorzitter Kolijn nog wel in de uitspraak van de Hoge Raad inzake de SGP: „Er is een grote mate van eensgezindheid en saamhorigheid binnen de partij.”

9 April 2010 23:51Gewijzigd op 14 November 2020 10:18
KOLIJN Foto ANP
KOLIJN Foto ANP

Meer nieuws en video’s in het dossier SGP onder vuur. Uit het hele land krijgt Kolijn reacties, vooral van vrouwen. „Zij vinden het ongelooflijk dat de Hoge Raad de overheid opdraagt maatregelen te nemen zodat de SGP vrouwen op kandidatenlijsten mogelijk maakt.”Kolijn neemt zelf de term „gewetensdwang” in de mond. „Zo voelt het aan. De rechter wil de SGP in geweten dwingen om dingen te doen die tegen haar principe ingaan.”

Wat ging er door u heen toen u het vonnis gistermorgen hoorde?

„Ik ben een nuchter mens en eerlijk gezegd had ik er al een beetje op gerekend. Maar toen ik het hoorde, ging er een schok van ongeloof door mij heen. De SGP is de oudste partij, heeft zich negentig jaar gehouden aan de Nederlandse rechtsorde en negentig jaar lang hetzelfde standpunt gehad over het regeerambt van de vrouw. En nu is er binnen die rechtsorde geen plaats meer voor deze opvatting. Dat raakt me diep.”

Wat staat de SGP nu te doen?

„In ieder geval niet de moed verliezen. Uiteindelijk regeert God en daar heeft Hij zelfs de SGP niet voor nodig. Uiteraard gaan we ons bezinnen op de uitspraak.”

Gaat de SGP haar beginsel aanpassen? Dat scheelt veel gedoe, stelt minister Hirsch Ballin van Justitie.

„Als de bewindsman onze partijgeschiedenis een klein beetje zou kennen, kon hij weten dat we ons beginsel in 2006 hebben aangepast. Daarin zijn we tot het uiterste gegaan. We hebben vastgelegd dat vrouwen wel lid mogen worden, maar dat het regeerambt de vrouw niet toekomt. Dat standpunt funderen we in de Schrift. Een nieuwe aanpassing is niet aan de orde. Zelfs de aanpassing uit 2006 is nog niet doorgevoerd bij alle kiesverenigingen. Het zou funest voor de partij zijn om nu een nieuwe discussie te starten over dit onderwerp.”

Gaat de SGP in beroep bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens?

„Daarover moeten we nog grondig nadenken. Het Europees hof is omstreden in de achterban, maar het is wel een orgaan dat op een wettige manier tot stand is gekomen en nu behoort tot de instanties die boven ons zijn geplaatst.”

De SGP legt altijd sterk de nadruk op het gehoorzamen van de wettige overheid. Dat moet nu leiden tot aanpassing van het vrouwenstandpunt?

„Als het gaat om het gehoorzamen, zeggen we er altijd nog wat achteraan, namelijk voor zover dat niet strijdig is met het Woord van God. Als de regering ons iets vraagt, dan weegt dat zwaar. Maar we hebben niet alleen een Hoge Raad, maar ook een hoogste Rechter. Hij regeert en voor Hem zullen we eens verantwoording af moeten leggen van al ons handelen.”

Dan is de consequentie misschien wel dat u de partij moet opheffen.

„Dat is geen serieuze optie. We hebben een erfenis van onze voorouders gekregen en die moeten we naar ons vermogen bewaren. Er is Iemand Die erboven staat. Die heeft er Zijn bedoeling mee, ook al zien we die niet altijd. Als dat vertrouwen er niet is, dan is het pas echt een verloren zaak.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer