Tiende diaconaal project PDKN start in Dordrecht
In aanwezigheid van demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie gaat morgen het tiende project van Protestants Diaconaal Krediet Nederland (PDKN) van start. Dat gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst bij De Hoop in Dordrecht.
Dankzij financiering door het PDKN kan stichting De Hoop, een christelijke instelling die zich richt op verslaafdenzorg, een pand aankopen waarin voormalige verslaafden werkervaring kunnen opdoen. Directeur T. H. Copier van PDKN liet donderdag weten dat de financiering voor de aankoop rond is. Het gaat om een gebouw op een aangrenzend bedrijventerrein. Het project wordt gefinancierd met geld van diaconieën, die kunnen intekenen op projecten van PDKN.Loverboys
PDKN is ontstaan als antwoord op de vraag van diaconieën naar mogelijkheden om gelden in betrouwbare diaconale projecten te beleggen. Er zijn diverse binnenlandse projecten waarvoor nog geen financiering is gevonden. „Soms hebben mensen een heel mooi plan, waarbij nog een stuk ondernemersschap nodig is,” zegt Copier. „Ik ben nu bezig met het project Hadassa, een boerderij bij Hardenberg voor de opvang van tienermeisjes die problemen hebben gehad met loverboys. Er gaat heel wat tijd overheen voordat een plan een goed project is.”
Copier geeft aan dat de projecten van PDKN „breed” zijn. „Diaconieën uit de breedte van de kerk moeten een project kunnen vinden dat bij hen past.”
Hij geeft twee voorbeelden. Het ene project is van De Regenboog in Amsterdam, een vrijzinnig-christelijke stichting die opvang biedt aan dak- en thuislozen en verslaafden. Het gaat om de renovatie van het zogenaamde AMOC-huis. Het andere project is van Het Passion in Hummelo, dat nauw samenwerkt met de reformatorische stichting Ontmoeting. Het gaat om een zogenoemde time-outvoorziening voor dak- en thuislozen.
PDKN financiert niet alleen projecten binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ook projecten uit andere kerkverbanden kunnen worden aangemeld.
Geen winstoogmerk
De werkzaamheden voor PDKN worden uitgevoerd door Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG), een financiële instelling die voor kerken de bankzaken verricht. Het is voor kerken vaak gemakkelijker om zaken te doen met SKG dan met een commerciële bank. SKG is, aldus Copier, wel commercieel maar heeft geen winstoogmerk. Ongeveer 60 procent van de plaatselijke gemeenten van de PKN doet zaken bij SKG. Het gaat zowel om kerkrentmeesterlijke als om diaconale geldstromen.