Overheid moet niet alle zorgtaken naar zich toe trekken
De Amerikaanse Republikeinen stemden tegen de gezondheidswet. Peter van Olst zette daar vraagtekens bij in ”Puntig” (RD 30-03). Hij vroeg zich ook af hoe conservatieven in Nederland, zoals SGP-jongeren, erover denken. Peter Kranendonk reageert.
Het is voor Peter van Olst niet duidelijk hoe SGP-jongeren denken over Obama’s zorgwet, waardoor gezondheidszorg toegankelijk wordt gemaakt voor alle Amerikanen. President Obama heeft met ‘zijn’ zorgwet een belangrijke stap gezet. De gedachte achter deze wet –ieder mens heeft recht op gezondheidszorg– onderschrijven wij voluit. Toegang tot de gezondheidszorg vloeit voort uit de zorg voor het leven. Deze zorg is gebaseerd op christelijke noties als naastenliefde, barmhartigheid en niet in de laatste plaats eerbied voor de Schepper van het leven.Daarbij is ziekte een gevolg van de gebrokenheid van het leven door de zonde en geen bewuste keuze van het individu. Het is dan ook fundamenteel onjuist dat mensen meer recht hebben op goede gezondheidszorg naarmate zij over meer geld beschikken. Gezondheidszorg moet daarom niet worden verleend op basis van het profijtbeginsel, maar op basis van het draagkrachtbeginsel. Omdat in een kapitalistische markt de voorkeur wordt gegeven aan het profijtbeginsel, zal de overheid corrigerend moeten optreden om te waarborgen dat iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg.
Juist omdat ieder mens recht heeft op gezondheidszorg zijn op dit moment ingrepen in de gezondheidszorg noodzakelijk. De uitgaven zijn onbeheersbaar en daardoor rijzen de kosten de pan uit. De ambtelijke werkgroepen, die vorige week donderdag hun aanbevelingen presenteerden, hebben hiervoor een aantal voorstellen gedaan. Als er door politieke besluiteloosheid niets of te weinig wordt gedaan met deze aanbevelingen, kan in de toekomst de toegang tot goede gezondheidszorg voor iedereen nog enkel bestaan als utopie.
Zeker de AWBZ is aan herziening toe. Bij introductie was deze collectieve ziektekostenverzekering bedoeld voor gezondheidsrisico’s die niet individueel verzekerbaar zijn, zoals de opname in een verpleeghuis. Dit criterium is al lang geleden losgelaten, zodat inmiddels zelfs hulpmiddelen worden betaald vanuit de AWBZ. Daarom moet door het volgende kabinet kritisch worden gekeken naar zorgkosten die vanuit de AWBZ worden vergoed.
Daarnaast moet de overheid ervoor waken dat zij niet alle zorgtaken naar zich toetrekt. Aan elk beleid ligt, als het goed is, de belangrijke vraag ten grondslag wat de verantwoordelijkheid is van de burger en waar de rol van de overheid begint. Mantelzorg kan prima worden verleend door vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente of door andere maatschappelijke organisaties. Juist doordat de overheid dit te veel naar zich toetrekt, worden er op dit gebied zo weinig initiatieven genomen.
Obama heeft met zijn zorgwet een goede stap gezet in de rich-ting van het Nederlandse systeem. Inmiddels staan wij voor de uitdaging om dit systeem te behouden voor de toekomst en zo te voorkomen dat wij afglij-den naar ‘Amerikaanse’ toestanden.
De auteur is lid van het politiek bestuur en voorzitter van de commissie sociaaleconomische zaken van SGP-jongeren.