Ons boerenland
„Meisjes van den lande dienen gezin en volk door het werk van hart en handen.” Tekst van een affiche van de Katholieke Nederlandse Boerinnen Jeugdbond uit de jaren zestig van de vorige eeuw.
Prozaïsche teksten die de aandacht vestigden op de taken van de boerin. „Hebt u haar wel eens bezig gezien van de vroege ochtend tot de late avond? U zult versteld staan van haar capaciteiten en haar onuitputtelijke energie”, aldus het damesblad Libelle in 1952. Zo trad ze uit de schaduw van de boer.Nog geen vijftig jaar geleden werkten 750.000 mensen op het land. Nu nog verdienen 85.000 Nederlanders hun kost op de boerderij of in de kas. Duidelijk is dat het Nederlandse boerenbedrijf in de afgelopen anderhalve eeuw ingrijpend is veranderd. Toch eet iedereen wel iets van of heeft iets met het boerenland. Het platteland is zelfs populair. Niet in de laatste plaats door een veelbekeken tv-programma waarin boeren op zoek zijn naar een vrouw.
Uitgeverij Waanders lift mee op de gunstige wind die over het platteland waait. Het kloeke boek ”Ons boerenland” vertelt de geschiedenis van Nederlandse boeren en boerinnen. Verhalen over trekkers, zwartbonte en roodbonte koeien, meiden en knechten, erven, kelders en kapbergen. Artikelen over boeren op veen, boeren op zand en boeren op klei. Koe, paard, varken en kip zijn het belangrijkste vee van de vaderlandse boer. En natuurlijk veel foto’s.
”Ons boerenland” is een bladerboek voor de liefhebber. Het enige nadeel is het gewicht. Het boek weegt algauw net zo veel als een stevige ronde kaas.
Ons boerenland, Jan Bieleman e.a. (red.);uitg. Waanders, Zwolle, 2009; ISBN 978 90 400 8656 4; 400 blz.; € 39,95.