Opinie

Tweespalt op Taiwan over onbuigzame Chinese ‘neven’

De meningen op Taiwan over de relatie met China lopen uiteen, constateren Bas Belder en Walter van Luik na een bezoek aan het eiland.

1 April 2010 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:14
Deze mensen hebben ook een duidelijke mening over de relatie tussen Taiwan en China. Foto EPA.
Deze mensen hebben ook een duidelijke mening over de relatie tussen Taiwan en China. Foto EPA.

”Geen uitverkoop van Taiwan!” Dit verweer van regeringszijde illustreert de gevoeligheid al van louter economisch overleg tussen de Chinese en Taiwanese ‘neven’. President Ma rept dan ook met geen woord over een eventuele politieke top met president Hu van de ‘overkant’.Een delegatie van het Europees Parlement pendelde deze week tussen twee Taiwanese polen: de KMT (Nationale Volkspartij) en de DPP (Democratische Progressieve Partij) ofwel tussen regering en oppositie. De eerste streeft sinds 2008 naar betere betrekkingen met de Volksrepubliek China. De DPP kritiseert deze inspanningen scherp. Zij vreest dat economische integratie met het vasteland (Peking) zal uitmonden in politieke integratie, dat wil zeggen Taiwans inlijving bij China.

Een niet ongegronde angst, erkent een Europese waarnemer. Tenslotte heeft de Chinese Communistische Partij „vreedzame hereniging” van de „afvallige provincie” met het moederland onverkort boven aan de agenda staan. Die partij, zo erkent ook het hoofdkwartier van de KMT, stuurt de Chinese regering. „De KMT stippelt echter het overheidsbeleid niet uit”, luidt de veelzeggende verontschuldiging.

Toch weerspreken sommige harde feiten deze defensieve stellingname van de KMT. Zo functioneert Taiwans president Ma tegelijk als partijleider. En de nieuw aangetreden secretaris-generaal van de KMT geeft tijdens een ontmoeting onverhuld blijk van zijn invloed op president Ma. De argwaan van oppositiepartij DPP komt dus niet ongegrond over.

Intussen lijdt het geen twijfel dat een economisch akkoord tussen China en Taiwan in beider belang is. De afronding wordt binnen enkele maanden verwacht. Ook de Europese Unie zal er garen bij spinnen, verzekeren haar lokale vertegenwoordigers. Taiwan is de ideale springplank voor onze handelsbetrekkingen met China, luidt hun boodschap.

Bij deze aanbeveling sluit het Taiwanese ministerie van Economische Zaken zich onmiddellijk aan. Niet bij geval overheerst op dit department politieke nuchterheid. Anders dan Taiwan is China geen democratische rechtsstaat. En deze verworvenheid moet, met westerse hulp, worden verdedigd. Vandaar de recente omvangrijke wapendeal met de VS.

Washington dient trouwens met moderner militair materieel over de brug te komen! Peking blijft immers onverdroten raketten plaatsen richting Taiwan.

Naast deze militaire dreiging blijft Peking ook halsstarrig vasthouden aan Taiwans internationale isolement. Taiwan wordt uitgesloten van noodzakelijke VN-organisaties (internationale luchtvaart en klimaatverandering).

Die houding van Peking valt bar slecht bij de Taiwanezen. Zij wensen zelf hun nationale toekomst te bepalen. Op dat elementaire punt doet de KMT geen water bij de wijn. Toch stelt dat de oppositie allerminst gerust. Zij gelooft niet in Ma’s toenaderingsbeleid. Het luidruchtige, weinig beschaafde gedrag van de stroom Chinese toeristen vormt bij de doorsnee-Taiwanees zeker geen aanbeveling voor deze regeringskoers.

De auteurs zijn respectievelijk lid en beleidsmedewerker van de SGP-fractie in het Europees Parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer