Burger kan Tweede Kamer voorstel doen
Burgers kunnen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Dankzij het burgerinitiatief. Nodig zijn 40.000 handtekeningen.
De kloof tussen burger en politiek is soms groot. Jan met de pet vraagt zich regelmatig vertwijfeld af waar Den Haag mee bezig is. Of waarom een misstand in de maatschappij maar blijft voortbestaan.Elke Nederlander van 18 jaar en ouder kan sinds mei 2006 via een burgerinitiatief een voorstel voorleggen aan de Tweede Kamer. Over het onderwerp mag echter de laatste twee jaar geen besluit zijn genomen door de Kamer. Verder mag een voorstel niet indruisen tegen de normen en waarden van Nederland. Drie onderwerpen zijn uitgesloten: de Grondwet, belastingen en begrotingswetten. Voor een burgerinitiatief zijn 40.000 steunbetuigingen nodig. Sinds 1 januari 2009 zijn ook digitale handtekeningen toegestaan. Ondertekenaars moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, meerderjarig zijn, een handtekening zetten en naam, adres en geboortedatum vermelden.
Het eerste behandelde burgerinitiatief was van Milieudefensie tegen ‘fout’ vlees. Het nieuwste van ditkannietlanger.nl is gericht op wijziging van het tbs-beleid.