Eldorado in natuurpark Kroatië
Wie naar Kroatië op vakantie gaat, kiest meestal voor een bestemming aan de kust. Die telt honderden eilanden en tientallen mooie stadjes. Ook alle acht nationale parken liggen in de buurt van de zee.
De Kroatische kust trekt veel toeristen, maar nog niet zo veel als bijvoorbeeld de Spaanse costa’s of de Franse Rivièra. En als die aantallen wel zouden komen, zou de drukte nog meevallen, want de kustlijn is dik 1800 kilometer lang. Langs de kust liggen zeker tachtig eilanden die te bezoeken zijn.Wie toch de rust wil zoeken, kan die vinden in een van de acht nationale parken van Kroatië. Drie ervan bestaan uit eilanden, de andere vijf zijn allemaal op korte afstand van de kust.
Elk park heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo herbergt Nationaal Park Brijuni de residentie van de Kroatische president. En president Tito had een buitenverblijf op een van de veertien eilanden van het park. Hij verbleef er gemiddeld zes maanden per jaar en ontving er tal van gasten, onder wie koningin Juliana.
Nationaal Park Plitvice is door Unesco tot werelderfgoed verklaard vanwege de uitzonderlijke natuurpracht. Er komen onder meer beren en wolven in de vrije natuur voor. Dat is ook het geval bij de parken Risnjak en Velebit.
Kroaten komen vaak in de weekeinden naar de nationale parken om te wandelen en te relaxen. Duidelijk is dat te zien in Nationaal Park Krka. De eerste ingang van het park, bij Lozovac, ligt slechts op 10 kilometer afstand van Šibenik. De inwoners van die stad hoeven dus maar een kippeneindje te rijden en ze zijn bij de prachtige watervallen van het park. Op de parkeerplaats staan vooral auto’s met een Kroatisch nummerbord.
De Krkawatervallen zijn zeven uit kalksteen gevormde watervallen met een verval van 242 meter. Elke waterval bestaat op zijn beurt weer uit tientallen kleine watervalletjes waar de bezoekers tussendoor wandelen. Overal zijn vlonders aangelegd zodat je zonder natte voeten te krijgen toch dicht bij de watervallen kunt komen.
Mede door het vele water wemelt het in het park van de bijzondere planten en dieren. Er zijn alleen al 860 verschillende soorten planten geteld. In het water zijn grote scholen vissen te zien. Zij zoeken de plekken op waar de stroming het geringst is. Vooral voor vogels is het park een eldorado. De rietkragen, de vele meertjes en de moerassen trekken in totaal zo’n 222 verschillende vogelsoorten.
In de kalksteengroeven huizen veel reptielen. Maar ook vleermuizen. In het nationale park komen achttien soorten vleermuizen voor, die vrijwel allemaal met uitsterven worden bedreigd.
Zeker op een drukke dag zal een willekeurige bezoeker niet veel dieren te zien krijgen. De ruisende watervallen en de mooie vergezichten maken gelukkig veel goed.
Wie de moeite neemt wat meer naar de noordkant van het park te rijden, ziet in het uitgestrekte Visovacmeer een klein eiland liggen. De rode dakpannen van een franciscanenklooster op het eiland steken fel af tegen het blauwe water van het meer. Al sinds 1445 staat er op het eenzame eiland van Visovac een klooster van de franciscaner monnikorde. Het klooster bezit een grote archeologische collectie en een rijke bibliotheek.
Een dagje in de groene natuur van een van de nationale parken zorgt voor een welkome afwisseling. Het is weer even iets anders dan het azuurblauw van de Adriatische Zee.
www.kroatischverkeersbureau.nl; www.npkrka.hr
Regio Šibenik heeft gewelddadig verleden
Toch valt er in Šibenik en omgeving voldoende te beleven voor toeristen. Te noemen valt alleen al de enorme Sint-Jakobuskathedraal van Šibenik, door Unesco opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Aan de buitenkant lijkt het gewoon een grote kerk, maar binnen worden bezoekers vanzelf stil door de enorme afmetingen van de kathedraal. Het puntje van de koepel is 32 meter hoog.
In 1991 is de kathedraal ernstig beschadigd door een bombardement van de Serviërs die de Kroatische onafhankelijkheid niet wilden erkennen. Over de verschrikkingen van deze burgeroorlog is meer te vinden in de nieuwe kerk van het dorpje Kijevo, aan de voet van de hoogste berg van Kroatië, de Dinara.
Dat de regio een nogal gewelddadig verleden heeft, is te zien aan de vele monumentale forten in het gebied. Alleen Šibenik telt er al drie. Van alle vestingen is die van de voormalige koningsstad Knin het meest indrukwekkend. Het fort op de heuvelrug is voor de Kroaten het symbool van de vrijheid en de overwinning op het Servische leger.
Ook in zee liggen forten. Complete eilandjes zijn omgevormd tot verdedigingswerken. Zo konden ook de vijanden die vanaf de Adriatische Zee kwamen, een halt worden toegeroepen.
De kuststreek van de provincie Šibenik-Knin telt de meeste eilanden van alle regio’s. Opvallend mooi is het dorpje Primošten. Het ligt op een schiereiland dat door een nauwe landstreek met het vasteland is verbonden. Door noeste arbeid hebben de Kroaten in het rotsige landschap schitterende wijngaarden gekweekt. De wijngaarden staan op de nominatie om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te worden geplaatst.
In de dorpen rond Primošten kunnen bezoekers een goed beeld krijgen van de manier waarop mensen er vroeger woonden en leefden. Dat het gebied niet zo druk wordt bezocht, is daarbij alleen maar een voordeel.