Zorgen over soepeler aanpak Q-koorts
Als half mei het lammerseizoen op geiten- en schapenbedrijven achter de rug is, komen er –waarschijnlijk– soepeler maatregelen tegen Q-koorts. Q-koortspatiënten en gemeenten maken zich zorgen.
Wethouders van gemeenten in Noordoost-Brabant roepen de demissionaire ministers Verburg (LNV) en Klink (Volksgezondheid) in een brief met klem op om te wachten met het afbouwen van de bestrijdingsmaatregelen. Volgens de wethouders is er nog te veel onduidelijkheid over de effecten van de aanpak.De VVD wil alsnog een parlementair onderzoek naar de aanpak van Klink en Verburg.
Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek. Om de uitbraak in te dammen besloot het kabinet eind december alle drachtige dieren te doden op besmette bedrijven met melkgeiten of -schapen. Sindsdien zijn op bijna 80 bedrijven ongeveer 45.000 dieren geruimd.
Dit jaar werden er al 63 mensen ziek door Q-koorts. Roel Coutinho (directeur RIVM): „Ik ben verbaasd dat het gebeurde terwijl het erg koud was. Voorheen gebeurde dat niet.” Volgens huisarts Alphons Olde Loohuis uit Herpen (Noord-Brabant) helpen rijen bomen tegen de verspreiding van Q-koorts. Hij stelt dat in een tijdschrift van de Gezondheidsraad. „Als je op de kaart kijkt hoe de Q-koorts zich heeft verspreid, valt op dat een strook bos als een buffer gewerkt lijkt te hebben”, zegt hij in een interview in het blad Graadmeter.
Geitenhouders vrezen intussen dat het herbevolken van de geruimde bedrijven problematisch wordt. Een kwart van alle dieren is gedood of is ongeschikt om te gebruiken op de bedrijven. De sector hoopt op financiële tegemoetkoming door de overheid.
Opheffing van het fok- en aanvoerverbod zou deel uitmaken van de soepeler maatregelen vanaf de zomer. Op besmette bedrijven geldt een levenslang fokverbod voor de achtergebleven dieren.