Asielzoeker uit Irak hoeft nu niet weg
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zal de komende drie maanden geen besluiten nemen over asielverzoeken van mensen die uit Noord-Irak komen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een zogeheten besluitmoratorium voor deze groep asielzoekers in verband met de oorlog in Irak.
Het moratorium kan worden verlengd tot maximaal een jaar. Tijdens deze periode kan de IND de betrokkenen wel horen. Alleen als blijkt dat de asielzoeker al in een ander land is afgewezen, geen echte asielzoeker is, of als wordt vermoed dat deze zich schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdrijven, kan de IND toch besluiten de betrokkene af te wijzen.
Verder heeft het kabinet vrijdag het vertrekmoratorium voor asielzoekers uit Noord-Irak, dat in februari werd ingesteld voor de duur van een maand, verlengd met drie maanden.
Noord-Irak valt sinds enkele jaren onder Koerdisch zelfbestuur; de lange arm van Saddam reikt al enige tijd niet meer tot daar. Vandaar dat het gebied de laatste jaren door de Nederlandse regering als veilig gebied werd beschouwd. Veel asielzoekers uit die streek werden teruggestuurd.
Voor vluchtelingen uit Centraal-Irak gold al bescherming in Nederland en dat blijft zo. Zij krijgen na aankomst in Nederland na een korte procedure een tijdelijke verblijfsvergunning.
Verder heeft het kabinet vrijdag ingestemd met een voorstel van minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie om asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning voortaan twee jaar langer te laten wachten voordat zij een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunnen krijgen. Tot nu toe komen toegelaten asielzoekers na drie jaar in aanmerking voor een permanente verblijfsvergunning; dat wordt vijf jaar.
Bedoeling van de tijdelijke vergunning is te bekijken of de situatie in het thuisland van de asielzoeker in die periode zodanig is verbeterd dat die toch terug kan keren.
Het kabinet vond de drie jaar waarin het mogelijk is de verblijfsvergunning in te trekken, te kort, zeker in vergelijking met andere Europese landen. Daardoor was Nederland volgens de regering aantrekkelijker als bestemmingsland voor asielzoekers of mensensmokkelaars. Met de wijziging zal Nederland beter aansluiten op andere Europese landen.