„Zonder zondag zink je weg in alledaagsheid”
Bij onze oosterburen is het een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht krijgt: het bewaren van de vrije zondag. Duitse Europarlementariërs ontwikkelen initiatieven om hun pleidooi ten gunste van dit punt naar EU-niveau te tillen.
Woensdagmiddag vond op initiatief van Thomas Mann, afgevaardigde van de CDU, in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel een bijeenkomst plaats over het genoemde thema. Er zaten zo’n 400 vertegenwoordigers in de zaal van 72 organisaties, waaronder kerken en vakbonden. Het gehalte aan Duitse inbreng was hoog. Veruit de meeste sprekers kwamen uit het betrokken land.„Dit is de eerste keer dat we in Europees verband een conferentie wijden aan de bescherming van de werkvrije zondag”, aldus Mann. Hij wil, zoals hij zei, een netwerk bouwen om met elkaar de gemeenschappelijke belangen op dit terrein te behartigen. De christendemocraat zinspeelde verder op de oprichting van een „Europese alliantie” in dit kader. De aanwezigen deden een beroep op de EU-regeringsleiders om het niet-werken op zondag te promoten als een pijler van het sociale model op ons continent.
Steun is er in ieder geval van de Duitse vakcentrale DGB. Vicevoorzitter Ingrid Sehrbrock: „Op zondag hebben we de unieke mogelijkheid om te ontspannen en tijd door te brengen met familie en vrienden. Daarom moeten we deze dag verdedigen tegen de filosofie van de altijd beschikbare werknemer. De zondag dient een dag van rust, recreatie en kerkdiensten te blijven voor alle EU-burgers.”
De religieuze invalshoek werd vooral belicht door de Oostenrijkse bisschop Ludwig Schwarz. Die hamerde op het Bijbelse gebod om „de dag van de Heer te heiligen.” Daaraan voegde hij toe: „Dit is de voornaamste sociale wet voor een joods-christelijke beschaving. Zonder zondag zinkt de mens weg in een permanente alledaagsheid. Het leven verliest dan zijn glans.”
In Duitsland is de zaak vooral actueel geworden door een uitspraak in december van het constitutioneel hof. Dat stelde de kerken in het gelijk en veroordeelde het besluit om in Berlijn voor Kerst vier koopzondagen op rij toe te staan.
Meteen daarna kwam EP-lid Martin Kastler, eveneens een christendemocraat, in actie om binnen de EU 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. Als dat lukt, moet de Europese Commissie zich buigen over de wens van die groep mensen, zo bepaalt het onlangs ingevoerde Verdrag van Lissabon.
In 1993 legde de EU in een richtlijn de zondag als vrije dag vast. In 1996 ging daar door een vonnis van het Europees Hof van Justitie een streep doorheen. Eurocommissaris Laszlo Andor (Sociale Zaken) beloofde gisteren in verdere besprekingen over de arbeidstijden het aspect van de zondag te zullen meenemen; meer niet. Vervolgens benadrukte hij dat het een zaak is van subsidiariteit, wat wil zeggen dat elk land het zelf mag regelen. Vooralsnog heeft de eerste dag van de week in 16 van de 27 lidstaten officieel een bijzondere status.