Zestien personen aangehouden voor omvangrijke hupotheekfraude
Vanaf februari 2009 deed de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, intensief onderzoek naar omvangrijke hypotheekfraude. In de afgelopen maanden werden zestien personen aangehouden, die in verschillende gradaties mogelijk betrokken waren bij deze hypotheekfraude. In dit onderzoek speelde ook de georganiseerde teelt van hennep een rol.
De BR NON onderzocht meer dan twintig zaken met betrekking tot hypotheekfraude. In hoeverre de aangehouden verdachten hiervoor verantwoordelijk zijn, zal moeten blijken uit verder onderzoek. De verdachten sloten vermoedelijk op basis van valse werkgeversverklaringen hypotheken af. De huizen die zij met deze hypotheek kochten, werden vervolgens gebruikt om hennep in te kweken.Als de hennepkwekerij werd ontdekt en ontruimd, stagneerde de afbetaling van de hypotheek. In meerdere gevallen leidde dit ertoe dat de hypotheekverstrekker genoodzaakt was het huis opnieuw te verkopen. Het huis was in die gevallen vaak duidelijk in waarde gedaald vanwege de hennepteelt die erin had plaats gevonden.
Actiedag 19 januari 2010
Op 19 januari hield de BR NON in Rotterdam drie personen aan die ervan verdacht worden een aanzienlijke rol te hebben gespeeld in deze hypotheekfraude. Het gaat om een 32-jarige man uit Hoorn, een 31-jarige man uit Almere en een 28-jarige man uit Rotterdam. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen, illegale hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. De mannen uit Hoorn en uit Almere zitten op dit moment nog vast.
Diezelfde dag vonden er doorzoekingen plaats in acht woningen in Etten-Leur, Bergen op Zoom, Rotterdam, Hoorn en Almere. Ook werden er acht hennepkwekerijen ontmanteld die verband houden met het onderzoek. Tijdens de doorzoeking werden een grote hoeveelheid administratie en twee wapens met munitie inbeslaggenomen.
Begin maart 2010
Begin maart werden nog eens drie verdachten aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte, illegale hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. Het gaat om een 29-jarige man, een 53-jarige vrouw en een 57-jarige man uit Bergen op Zoom.
Verder werden tijdens de actiedagen in januari en maart nog eens acht personen aangehouden die onder andere verdacht worden van valsheid in geschrifte en betrokkenheid bij de hennepteelt.
Actiedag 22 en 23 maart 2010
Op basis van het verdere onderzoek konden tot slot op 22 en 23 maart ook een 30-jarige man uit Rotterdam en een 45-jarige man uit Etten-Leur aangehouden worden op verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting, witwassen, illegale hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie.
De woning van de verdachte uit Etten-Leur werd doorzocht. Daarbij werd administratie inbeslaggenomen.
FinEC
Het onderzoek van de BR NON naar hypotheekfraude maakt onderdeel uit van het landelijke programma FinEC (intensievere opsporing van financieel-economische criminaliteit). De gedachte hierachter is de crimineel te raken waar het het meeste pijn doet: in zijn portemonnee. Financieel rechercheren, al dan niet in samenwerking met andere instanties, maakt dan ook een nog belangrijker deel uit van dit onderzoek.
Samenwerking
Het onderzoek werd gestart op basis van informatie van het Fraude Meldpunt van het Openbaar Ministerie. In dit onderzoek werd samengewerkt met de Belastingdienst en de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst). De politieregio Fryslân leverde personele ondersteuning aan de BR NON gedurende het hele onderzoek. Ook kreeg zij ondersteuning van het PAGH (Programma Aanpak Georganiseerde Hennepteelt).
Daarnaast kreeg de BR NON tijdens de actiedagen hulp van de BR-Zuid, de BR-Rotterdam en de politieregio’s Midden- en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Flevoland en Noord-Holland-Noord.