Economie

SHV Holdings tevreden over 2009

UTRECHT (ANP) – Investeringsmaatschappij SHV Holdings is tevreden over de resultaten die in 2009 zijn gehaald. Mede dankzij de overname van technisch handelsbedrijf Eriks en goede resultaten van groothandelaar Makro namen zowel de omzet als het bedrijfsresultaat vorig jaar toe. Dat bleek woensdag uit het jaarverslag van de investeringsmaatschappij van de familie Fentener van Vlissingen.

24 March 2010 14:30Gewijzigd op 14 November 2020 10:10

SHV is zeer breed actief. Zo bezit het de groothandels van Makro in Zuid–Amerika en Thailand, de internationale LPG–handelaar SHV Gas en hijs– en transportbedrijf Mammoet. Ook verstrekt het risicodragend kapitaal via investeringsdochter NPM Capital, onder meer mede–eigenaar van de Van Dobbenkroket, internetwinkel Bol.com en persbureau ANP. In totaal werken er 45.800 mensen bij de bedrijven van SHV.Ondanks de economische crisis wist SHV de omzet vorig jaar met 700 miljoen euro te verhogen tot 11,9 miljard euro. Dit kwam voor een belangrijk deel door de overname van Eriks. Het voormalig beursgenoteerde bedrijf, dat vorig jaar augustus voor ruim een half miljard euro in handen kwam van SHV, voegde bijna 478 miljoen euro toe aan de totale omzet van de familieholding.

Daarnaast nam de omzet bij Makro toe met bijna 400 miljoen euro, tot circa 4,6 miljard euro. SHV bezit alleen nog de Makro–filialen in Zuid–Amerika en Thailand. De Europese groothandels werden ruim tien jaar geleden aan het Duitse winkelconcern Metro verkocht.

Tegenvallers waren er ook voor SHV. Zo moesten de belangen in het failliet verklaarde schone–energiebedrijf Econcern en in olie– en gasinvesteringsmaatschappij Delta Hydrocarbons verder worden afgeschreven. Mede door deze bijzondere lasten van 66 miljoen euro daalde de winst van SHV tot 541 miljoen euro, tegen bijna 1,4 miljard euro in 2008. In dat jaar viel de winst bijzonder hoog uit door de verkoop van deelnemingen. Daaraan werd in 2008 ruim 872 miljoen euro verdiend. In 2009 werd slechts voor 12 miljoen euro aan bezittingen verkocht.

NPM Capital haalde vorig jaar een bescheiden resultaat. Door de financiële crisis en de recessie waren er nauwelijks mogelijkheden om participaties te verkopen en moest er op de waarde van verschillende bezittingen worden afgeboekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer