Kerk & religie

Gg Emmeloord plaatst kerkklok

Het nieuwe kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Emmeloord is af. Afgelopen zaterdag werd een luidklok geplaatst in het kerkgebouw, dat in vorig jaar september in gebruik werd genomen.

23 March 2010 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 10:10
De gereformeerde gemeente van Emmeloord heeft zaterdag een luidklok opgehangen in haar kerkgebouw. Daarmee is het kerkgebouw, nu een half jaar oud, helemaal af. Foto A. Koster
De gereformeerde gemeente van Emmeloord heeft zaterdag een luidklok opgehangen in haar kerkgebouw. Daarmee is het kerkgebouw, nu een half jaar oud, helemaal af. Foto A. Koster

Nog voordat de bouw van de kerk op een perceel aan het Reestdal begon werd de voorzitter van de bouwcommissie al gevraagd of de kerk uitgerust moest worden met een luidklok, vertelt scriba P. A. Louwerse.De bouwcommissie werd in contact gebracht met klokkenrestaurateur Toine Daelmans in Helmond. Deze had nog een bes-klok liggen afkomstig van het kerkgebouw van de gereformeerde kerk te Krommenie. De klok van 405 kilo is in 1967 gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Na een grondige renovatie door Daelmans werd de klok zaterdag met behulp van twee kranen, bemand door vrijwilligers uit de kerkelijke gemeente, in de toren geplaatst. De klok deed zondag voor het eerst dienst. De wijze en de tijd van het luiden zal worden aangepast aan het luidregime van de kerken in de omgeving.

Easterwierrum verliest kerk

Het doek valt in Easterwierrum voor het kerkgebouw van de protestantse streekgemeente De Slachsang. Zondag werd de laatste dienst gehouden in het kerkgebouw. Daarmee komt een eind aan meer dan een eeuw kerkgang van de protestanten in het dorp. De steeds kleiner wordende gemeente slaagt er niet meer in om het gebouw in stand te houden.

De voormalige hervormde kerk van Easterwierrum stamt uit 1902. Het kerkje had een speciale positie in de regio. „Het was een plek waar decennialang een orthodox, rechtzinnig geluid klonk”, zegt oud-ouderling-kerkrentmeester R. de Schiffart. „Je had in het toenmalige Baarderadeel wel hervormde evangelisaties, maar geen kerken van een dergelijke signatuur. Daarom kwamen ook veel kerkgangers uit andere dorpen naar Easterwierrum.”

De laatste jaren was er nog maar drie tot vier keer per jaar een dienst in de kerk. Gemiddeld worden de diensten op zondag in de streekgemeente bezocht door veertig tot vijftig mensen, schat De Schiffart.

Wat de bestemming voor de afgestoten kerk wordt, is nog niet bekend. De kerk wordt in ieder geval verkocht en krijgt mogelijk een woonbestemming. „Er zijn wel enkele gegadigden, maar een koper is er nog niet.”

De protestantse gemeente (Boazum, Britswert/Wiuwert/Easterwierrum, Lytsewierrum/Rien) heeft nu nog vier kerken: in Boazum, Wiuwert, Lytsewierrum en Britswert.

Cgk en gkv Dordrecht

De christelijke gereformeerde kerk te Dordrecht-Zuid en de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Dordrecht wil tot een nauwere vorm van kerkelijk samenleven komen.

De classis Dordrecht van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft op een vergadering aan het begin van deze maand haar goedkeuring uitgesproken over de gewenste samenwerking. Na positief advies van de deputaten art. 49 K.O. is de wens gehonoreerd.

Beide kerken werken al enkele jaren met elkaar. Zo werken ze samen in het organiseren van een Alphacursus.

Kerk gg Almelo gesloopt

De voormalige kerk met verenigingsgebouw van de gereformeerde gemeente aan de Knoopshöfte in Almelo wordt gesloopt.

Projectontwikkelaar Vastbouw Vastgoedontwikkeling uit Bunschoten, die het gebouw begin dit jaar kocht, heeft bij de gemeente Almelo een sloopvergunning aangevraagd. Het college van B en W wil aan de sloop meewerken. Het bedrijf kan op korte termijn met de sloop beginnen. Het heeft nog geen concrete plannen voor het terrein.

De gereformeerde gemeente werd in 1949 geïnstitueerd en het kerkje aan de Knoopshöfte in 1952 gebouwd. Nadat het aantal leden daalde tot onder de vijftig, besloot de classis Rijssen van de Gereformeerde Gemeenten in september 2008 tot opheffing. Ds. A. Schreuder, predikant van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid, leidde de laatste dienst.

Kerkenstichting steunt Jabikspaad

De Stichting Alde Fryske Tsjerken begint volgende week maandag met de restauratie van de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie. Bouwbedrijf De Haan uit Dokkum voert de komende maanden verschillende werkzaamheden uit aan het dak, het torentje en de vloer in de kerk. Het restauratieplan is van architect Brouwer uit Beetsterzwaag.

Voor de werkzaamheden is een bedrag nodig van circa 450.000 euro. Het grootste deel is toegezegd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en diverse cultuurfondsen. Op dit moment is er nog een tekort van 135.000 euro. De start van de restauratie kan echter niet wachten omdat de rijkssubsidie voor de restauratie in gevaar zou kunnen komen.

De Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk, die het gebouw huurt en exploiteert als cultureel centrum voor de wijde omgeving, wil van de gelegenheid gebruik maken om ook het interieur voor 250.000 euro een opknapbeurt te geven. Daarvoor is reeds 75.000 euro toegezegd van cultuurfondsen en 7000 euro van de dorpsbewoners.

Met de Stichting Jabikspaad en het Landelijk Genootschap Sint Jacob wordt bovendien gesproken over de vestiging van een informatiecentrum over het Jabikspaad in het voorportaal van de Groate Kerk. Het Jabikspaad is een wandel- en fietsroute van Sint Jacobiparochie naar het Overijsselse Hasselt. De route is geënt op de rooms-katholieke pelgrimstocht van Sint Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago del Compostela.

Alle betrokken partijen hopen de werkzaamheden medio november te kunnen afronden.

De Stichting Fryske Alde Tsjerken bestaat dit jaar veertig jaar. De organisatie heeft sindsdien 38 monumentale kerken en twee klokkenstoelen overgenomen. Het jubileumfeest zal plaatsvinden rond de oprichtingsdatum, 9 september.

Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer