Haagsche Courant schrapt 38 banen
De redactie van de Haagsche Courant wordt ingekrompen van 188 naar 150 arbeidsplaatsen. De ochtendeditie komt per 1 februari te vervallen. Dat zijn de belangrijkste onderdelen van het bezuinigingsplan dat donderdag werd gepresenteerd aan het personeel van de Wegener-krant.
Net als andere (Wegener-)kranten moet de Haagsche Courant besparen op de kosten omdat de advertentie-inkomsten en de oplagen dalen. Binnen enkele maanden moet de bezuinigingsoperatie zijn uitgevoerd.
Er is een sociaal plan opgesteld om de pijn voor het personeel te verzachten. Dat omvat onder meer een afvloeiingsregeling voor oudere journalisten. De hoofdredactie van de Haagsche Courant stelt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. „Dat is een harde garantie”, aldus hoofdredacteur P. ter Horst.
In totaal wordt er 4,5 miljoen gulden bezuinigd op de redactiekosten. Door het schrappen van de ochtendeditie verdwijnen er tien banen. Tijdens de reorganisatie wordt op de meeste deelredacties ingeleverd. De bijlagen en de eindredactie worden relatief het zwaarst getroffen. Ter Horst stelt dat het kleinere aantal redactieleden geen negatieve invloed heeft op de inhoud van zijn krant. „We blijven ook in de toekomst een regionale kwaliteitskrant maken.”
Eind november werd al bekend dat de pas twee jaar bestaande ochtendeditie zou sneuvelen in de bezuigingsplannen. Destijds was nog onduidelijk wanneer de vroege editie uit de schappen zou verdwijnen.
Het maken van twee kranten zou, helemaal bij een kleiner aantal redactieleden, te veel energie van de werknemers vergen, aldus de hoofdredactie. De ochtendeditie, die alleen via losse verkoop werd verspreid, werd enige jaren geleden juist ingevoerd om een nieuwe lezersgroep aan te boren en de ’oude’ niet te verliezen. De hoofdredactie mikte destijds op een minimale extra oplage van 5000 kranten. Dat doel werd bij lange na niet gehaald.
De redactieraad beraadt zich nog op een officieel standpunt. Een medewerkster wilde op persoonlijke titel wel reageren: „Sommige collega’s vinden dat het allemaal niet meevalt, anderen zijn positiever gestemd. Er waren ook zwaardere scenario’s denkbaar. Het is vooral afwachten wat er de komende maanden gebeurt.”