Willem–Alexander weer bij troepen in Uruzgan
Prins Willem–Alexander heeft de afgelopen drie dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij bezocht de Nederlandse troepen in Kandahar en op de militaire bases in Tarin Kowt en Deh Rawod in de provincie Uruzgan. Ook ging hij ’de poort’ uit en maakte hij een wandeling in de streek Chora en een fietstochtje in de stad Tarin Kowt.
Met zijn derde bezoek aan Uruzgan wilde Willem–Alexander nog een keer zijn steun betuigen aan de circa tweeduizend Nederlandse militairen in de provincie, voordat de missie eind dit jaar afloopt. Hij hoorde verhalen aan van de gelegerde mannen en vrouwen, dronk een drankje met ze in de ontspanningsruimtes en at in dezelfde ’vreetschuur’ als de soldaten. Hij werd vergezeld door generaal Kees van den Heuvel, die het bevel voert over de troepen in Uruzgan.De prins begon zijn ’rondje’ op het militaire vliegveld in het zuidelijke Kandahar, waar zo’n 350 Nederlandse militairen gelegerd zijn. Een dag later bracht de prins per helikopter een bezoek aan de streek Chora, waar hij een jaar eerder ook was. Willem–Alexander noemde de situatie er „duidelijk verbeterd". In 2007 verdreven de Nederlanders de Taliban uit het gebied. Ook nam Willem–Alexander een kijkje in Tabar, de meest recente Nederlandse post. Sinds enkele maanden houden tachtig mariniers er de vijand op afstand.
Op de laatste dag ging de prins in een pantservoertuig naar de omgeving van de stad Tarin Kowt, waar hij onder andere een bezoekje bracht aan een saffraanplantage die geleid wordt door een Nederlandse ontwikkelingswerker. Omringd door zwaar bewapende militairen durfde de kroonprins het zelfs aan een stukje te fietsen door de Afghaanse modder. Diezelfde dag konden de militairen op het Nederlandse kamp in Deh Rawod rekenen op de steun van de prins.
Het is het laatste bezoek van Willem–Alexander aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Zijn bezoek viel samen met de aankomst van de laatste ’gevechtseenheid’, bestaande uit 600 soldaten die er 4,5 maand zullen blijven. Vanaf 1 augustus komen er militairen die de missie in vier maanden tijd zullen afbouwen. Door de val van het kabinet zullen de Nederlandse troepen per 1 december het land hebben verlaten.
Prins Willem–Alexander was eerder in Uruzgan in 2007 en 2009. De prins is inmiddels weer vertrokken. Om veiligheidsredenen wordt een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan de troepen in Afghanistan pas openbaar gemaakt als zij daar weer zijn vertrokken.