Economie

Tilmant grootste verdiener bij ING

Michel Tilmant, de vorig jaar januari opgestapte topman van ING, was in 2009 nog wel de grootste verdiener in het bestuur van de bank en verzekeraar. Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van het concern.

ANP
19 March 2010 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 10:08
Michel Tilmant. Foto ANP.
Michel Tilmant. Foto ANP.

Tilmant trad op 26 januari 2009 al af, maar bleef nog tot augustus op de loonlijst. Hij kreeg deze periode een salaris van in totaal 789.000 euro. Verder betaalde ING 213.000 euro aan pensioenpremie voor de Belg.Tilmant kreeg voor zijn voortijdig terugtreden als topman ook nog een vertrekpremie mee in de orde van één keer zijn jaarsalaris ofwel 1,35 miljoen euro.

ING was in 2009 veel minder geld kwijt aan personeelskosten voor het bestuur. Dat had onder meer te maken met vermindering van het aantal bestuursleden. Het bestuur bestaat nu nog uit drie mannen. Ook kreeg de huidige bestuursvoorzitter, Jan Hommen, in afwachting van nieuw beloningsbeleid, helemaal geen salaris uitbetaald. ING heeft wel een bedrag opzij gezet om hem, als de tijd daar is, zijn salaris over 2009 alsnog uit te keren.

Aan basissalaris werd in totaal bijna 4 miljoen euro betaald, tegen meer dan 7 miljoen euro in 2008. De pensioenkosten daalden van meer dan 3,5 miljoen euro tot minder dan 1 miljoen euro. De ING bestuurders ontvingen geen bonus, noch in contanten, noch in aandelen.

ING presenteerde vorige maand een nieuw beloningsbeleid, dat volgens het bedrijf in lijn is met de Code Banken. De bestuurders krijgen nog maximaal één jaarsalaris mee als variabele beloning. De bestuursvoorzitter houdt een basissalaris van ongeveer 1,35 miljoen euro, andere bestuurders krijgen een basissalaris van 750.000 euro. Aandeelhouders kunnen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering eind april over het voorstel stemmen.

De combinatie van bank en verzekeraar is een van de grootste ontvangers van staatssteun in de Europese Unie. Op het hoogtepunt van de financiële crisis kreeg ING van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van 10 miljard euro. Daarvan is de helft eind vorig jaar terugbetaald. Verder garandeert de staat een groot deel van de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer