Gluren en afluisteren met elektronica
Nee, gewone schroefjes verkoopt hij niet. Wel een kruiskop met een cameraatje of microfoontje. Eigenaar Dick Offringa van de Spy-Shop in Amsterdam zou eigenlijk niet weten of leden van het Koninklijk Huis tot zijn klantenkring behoren. „Ze komen echt niet zelf hier in de zaak. Ik hoop ook niet dat er een zendertje van mij wordt gevonden onder Máxima’s bureau, want dat betekent het einde van m’n carrière.” Offringa is specialist in gluren en afluisteren met elektronica.
De spionnenwinkel -de enige in zijn soort in de Benelux- is geen gewone toko. Winkelend publiek stapt niet zomaar naar binnen om even te snuffelen in het assortiment. De deur zit stevig op slot en de klant die toch een kijkje wil nemen, moet zich eerst melden via de intercom. Op een monitor heeft Offringa dan al gezien wie er buiten staat.
In de wat schemerige winkel staan langs de wanden vitrinekasten met camera’s, monitoren, zenders en opengeklapte diplomatenkoffers met video- of afluistersystemen. Een gemakkelijk zitje bij het getraliede raam geeft de mogelijkheid uitgebreid met de klant diens wensen door te nemen. Een flinke herdershond waakt bij de deur.
„Wij werken alleen op afspraak”, zegt de 56-jarige elektronicahandelaar. „Discretie is voor veel bezoekers erg belangrijk. Vaak mag meneer B niet weten dat A hier is geweest. Bovendien hebben klanten niet zelden complexe wensen en kan ik hun bezoek voorbereiden zodat ze snel kunnen worden geholpen.”
Zelfs beroepsspionnen zouden likkebaarden bij de apparatuur die de Spy-Shop levert. De catalogus van de winkel toont bijvoorbeeld cameraatjes met een lensopening van 1 millimeter of minder die op allerlei geniepige plekken kunnen worden ingebouwd: in de afdekplaat van een stopcontact, onzichtbaar achter het glas van een wandspiegel, in het neusstukje van een bril of in een verwarmingsthermostaat aan de muur. ”Big brother is watching you”.
Maar Grote Broer kan ook heel goed afluisteren. In de winkel liggen zendertjes en opnameapparaatjes in superklein formaat. Offringa heeft een aangepaste gsm waarop onmerkbaar kan worden ingebeld. Vervolgens kan de beller glashelder horen wat er wordt besproken. Ook leugendetectors, wegversperringen en bomopsporingssystemen verkoopt de Spy-Shop.
Een succesnummer is een klein plat recordertje dat reageert op geluid en achttien uur lang digitaal gesprekken kan opnemen. Handig bijvoorbeeld voor de autohandelaar die graag wil weten wat een twijfelend echtpaar in afzondering met elkaar bespreekt, zodat hij met de juiste verkoopargumenten kan reageren. „Dit soort apparaatjes verkopen we bijna dagelijks”, zegt Offringa heel tevreden. Het recordertje kost 650 euro.
Het duurste artikel is een systeem om afluisterapparatuur op te sporen. Contraspionage zogezegd. Het koffertje vol elektronica kost, inclusief een opleiding van twee dagen, 30.000 euro. De gemiddelde koper besteedt tussen de 300 en 3000 euro. Soms komt er een dag geen een klant, dan weer komen er vijf op een dag.
De meeste bezoekers die Offringa in zijn winkel krijgt, zijn naar zijn zeggen mensen die het gevoel hebben bedrogen, bestolen of bedreigd te worden. Ze zoeken naar middelen om informatie boven tafel te krijgen. „Deze klanten zijn vaak emotioneel en praten over wat ze met de spullen van plan zijn te doen.”
Zo kreeg de Spy-Shop ooit bezoek van een rijzige heer, directeur van een bedrijf met 200 werknemers. De man vertrouwde een van zijn kassiers niet en kocht een cameraatje om hem in de gaten te houden. Een maand later kwam de directeur gebroken terug. Niet de kassier, maar zijn eigen vrouw, die ook in het bedrijf werkte, bleek geld te verduisteren. Bovendien had zij een relatie met zijn compagnon. Het geval maakte diepe indruk op Offringa. „Soms hoor je heel zielige verhalen van klanten.”
Maar zijn afluister- en opsporingsapparaatjes niet vooral aantrekkelijk voor ’onfrisse’ lieden en wil Offringa die mensen van dienst zijn? De Amsterdammer sluit niet uit dat er soms mensen in zijn winkel komen die andere bedoelingen met de apparatuur hebben. „Kijk, je kunt cameraatje…tjes gebruiken om compromitterende opnames te maken en iemand daarmee te chanteren. Je kunt een mes gebruiken om brood mee te snijden, maar ook om iemand van het leven te beroven. Met een gsm kun je een moord beramen. Dat is mijn verantwoordelijkheid niet.”
Vooral in de jaren tachtig kwamen er wel eens hasjhandelaren in de Spy-Shop. Ze kochten autovolgapparaatjes, scanners, afluisterzendertjes en camera’s om hun huizen te bewaken, elkaar te bespioneren en uit handen van de politie te blijven. Nu is dat veel minder, volgens Offringa. Zolang ze de spullen voor dat soort doelen gebruiken, heeft hij daar overigens geen moeite mee.
Zijn deze ’duistere’ artikelen uit de Spy-Shop nu illegaal of niet? Zelfs politie en justitie blijken immers wat afluistermethoden betreft op hun tellen te moeten passen willen ze niet buiten hun (wettelijke) boekje gaan? Een enkel keertje, zegt Offringa, komt hij wel eens in aanraking met de politie of de Economische Controledienst. Een demonstratie op de televisie van een stoorzender voor een gsm leverde hem een boete van 2200 euro op en inbeslagname van alle exemplaren die hij in voorraad had. Ook komt de politie wel eens langs als er een apparaatje van hem opduikt in een misdrijfsituatie. „Maar ik heb in de 25 jaar dat mijn winkel bestaat nog nooit voor de rechter gestaan. Volgens mij denken ze: Laat hem z’n gang gaan, zolang hij maar geen honderd filialen heeft.”