Economie

Lekker rommel maken en niets opruimen

Utrecht-Centraal wordt er niet schoner op. De afgelopen nacht zat er wel een groep schoonmakers in de stationshal, maar in plaats van de ruimte te reinigen verspreidden ze demonstratief afval. Ze staken.

Redactie economie
18 March 2010 12:12Gewijzigd op 14 November 2020 10:08

De schoonmakers hielden donderdag de derde stakingsdag. Ze hebben aangekondigd pas te vertrekken als de werkgevers toegeven aan hun eisen: betere arbeidsvoorwaarden en een hoger loon.De actievoerders liggen op matjes, dekens en matrassen en hebben papiersnippers rondgestrooid in de hal. Ze delen pamfletten uit in treinen en verspreiden ook daar krantensnippers. „Ik kom elke dag staken. Zolang er geen akkoord is, maak ik station Maastricht niet schoon”, aldus een staker uit Limburg woensdag.

Woensdag werd overlegd over een nieuwe cao, maar de onderhandelingen leverden niets op. Het overleg liep vast op het salaris, lieten woordvoerders van de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen woensdagavond weten.

De oude schoonmakers-cao liep af op 1 januari. Vanaf eind januari vonden er acties plaats.

Werkgeversorganisatie OSB had de bonden dinsdag uitgenodigd om weer te gaan onderhandelen. Woensdagmiddag gingen de partijen weer in overleg, maar na enkele uren werd het opgeschort. „Tot onze grote frustratie is het overleg spaak gelopen”, zei vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten woensdag. Hij vindt dat de negatieve trend, ontstaan uit een „slagveld om steeds goedkoper en met minder mensen schoonmaakdiensten te leveren”, doorbroken moet worden. Naar zijn zeggen had de bond de looneis „aangepast” van 3 procent meer loon in een jaar tijd, naar 4 procent in twee jaar tijd.

OSB biedt 2,5 procent in twee jaar tijd, aldus een woordvoerster. Zij noemde de afstand tussen de eis en het bod te groot. De onderhandelingsdelegatie van de werkgeversorganisatie gaat zich nu beraden.

„De werkgevers in de schoonmaak zijn de bonden iets ge-naderd, maar het gat is nog te groot”, aldus bestuurder Kampherbeek van CNV Vakmensen. „Wij willen een tweejarige cao met 2 procent loonsverhoging per jaar. Dat is echt een heel redelijke loonvraag.”

Twee andere pijnpunten in de onderhandelingen zijn betere reiskostenvergoedingen en de mogelijkheid tot opleiding. Kampherbeek: „Wij eisen dat werknemers Nederlandse les krijgen tijdens werktijd.”

Eerder deze week werd vakbond FNV zelf slachtoffer van de acties: de kantoren werden niet meer schoongemaakt. Dat is verholpen. Via een Schoon-Genoeg-convenant krijgen de mensen die de FNV-kantoren schoonmaken nu een loonsverhoging van 3 procent, reiskostenvergoeding en meer opleidingsmogelijkheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer