Kies voor genoeg, niet voor de mammon
Christenen zijn te veel gehecht aan geld, bezit en luxe, betogen Chris Vreugdenhil en Klaas de Gelder. In plaats van voor de mammon moeten christenen kiezen voor genoeg. Dat is goed voor henzelf, voor anderen en voor de schepping.
Hoe komt het dat onderwerpen als minder vlees eten, overconsumptie en vervuiling thema’s zijn waar vooral seculiere linkse organisaties zich mee bezighouden? Waarom lopen organisaties als Milieudefensie en Greenpeace voorop als het gaat om de bescherming van de aarde? Wat is de reden dat er zo weinig christelijke geluiden te horen zijn waarin bezorgdheid klinkt over de vervuiling van de aarde, die door God met zo veel liefde is gemaakt?Dit alles heeft te maken met hoe er aangekeken wordt tegen rentmeesterschap én hoe dit wordt ingevuld. In dit artikel willen we uitleggen wat rentmeesterschap volgens ons inhoudt en waarom we geloven dat christenen tot nu toe slechte rentmeesters zijn geweest. Vervolgens willen we een aantal voorbeelden geven van hoe we wel –met plezier– voor de schepping en onze naasten kunnen zorgen.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen wat de waarde van en onze relatie tot de schepping is. Zorg voor de schepping is een Bijbelse opdracht, gegeven aan Adam en Eva en bekrachtigd na de zondvloed. De mens heeft de taak te zorgen voor de schepping, die hem is toevertrouwd, uit dankbaarheid tegenover zijn Schepper en Verlosser.
De schepping heeft het zwaar. Land en water raken vervuild, afval wordt in Afrika gedumpt en zeeën worden leeggevist. De overconsumptie van het Westen (en dus ook van brave westerse christenen) put de aarde uit en gaat ten koste van de armen. Als iedere wereldbewoner zou leven als een westerling zouden er nog drie werelden nodig zijn (op voetenbank.nl kun je berekenen hoeveel ruimte je gebruikt door je levensstijl).
Hoe komt het toch dat de schepping zucht en wij door blijven leven alsof dit niets met ons te maken heeft? Waarom zijn we niet bereid om keuzes te maken die beter zijn voor de schepping? Het zou betekenen dat we moeten minderen. En dat willen we niet.
Valstrikken
We zijn gehecht geraakt aan ons geld en bezit en onze luxe. We hebben daar tenslotte hard voor gewerkt. En door het verlangen naar meer vallen we massaal ten prooi aan de mammon. In de hang naar bezit, luxe en meer, meer, meer komt onze aardsgezindheid tot uitdrukking.
Jezus waarschuwt vaak voor de valstrikken van geld en bezit (Matth. 6:19-21, 24 en 13:22; Luk. 12:15-21 en 18:24). Doordat we de mammon dienen en niet de Schepper, kiezen we ervoor onze ogen te sluiten voor het onrecht en de vervuiling die we veroorzaken en zijn we in feite slechte rentmeesters.
Hoe kunnen we de verleidingen van de mammon weerstaan en ons richten op God en de zorg voor Zijn schepping? Wie met de Bijbel in de hand op zoek gaat naar Gods Koninkrijk en Zijn gerechtigheid, zal in zijn praktische levensstijl zoeken naar wat goed is voor anderen en de schepping. Wie bewust kiest voor een eenvoudige levensstijl blijft uit de greep van de mammon en belast de schepping minder.
Familie en vrienden
Dat klinkt misschien saai, maar op vakantie blijkt het opeens leuk om met een paar spulletjes en een goed boek de dagen door te komen (zonder tv, computer en alle andere spullen). Een wandeling in de natuur geeft meer energie dan winkelen. Een eenvoudige levensstijl kost minder geld, dus hoef je minder hard te werken, dus blijft er meer tijd over voor familie en vrienden. Genieten van genoeg is goed voor onszelf, anderen en de schepping.
Tot slot enkele suggesties voor eenvoudiger leven op een plezierige manier die de schepping minder belast.
> Eet minder vlees; vleesproductie is zeer belastend voor het milieu.
> Ga niet op vliegvakantie, maar neem fiets, bus, trein of auto.
> Eet lokaal geproduceerd voedsel of begin een eigen moestuin; het meeste voedsel wordt de wereld over gesleept, terwijl er genoeg lokale alternatieven zijn.
> Deel de auto/wasmachine/grasmaaier/huis met de buren.
> Haal een nee-neesticker bij de gemeente en plak deze op de brievenbus; dit scheelt stapels papier en de verleiding om onnodige dingen te kopen.
> Eet biologisch voedsel; dit is beter voor de schepping en beter voor jezelf.
> Ga vaker de natuur in om te genieten van hoe mooi God de schepping heeft gemaakt.
De auteurs zijn actief in Time to Turn, een netwerk van jongeren die vanuit hun geloof in God willen kiezen voor een levensstijl die recht doet aan de medemens en de schepping (timetoturn.nl). Dit artikel is het vierde en laatste in een serie over christelijke omgang met de schepping.