Verkiezingen Rotterdam rechtmatig verlopen
ROTTERDAM (ANP) – De voltallige gemeenteraad van Rotterdam nam woensdagavond het advies over van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven dat de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen. Hieronder een chronologisch overzicht van de perikelen tot nu toe.
3 maart: Rotterdam besluit ’s middags Stadstoezicht in te zetten bij stembureaus in de deelgemeente Feijenoord en de leden van drie stembureaus (deels) te vervangen. Aanleiding zijn incidenten in de stembureaus.3 maart: Als 96 procent van de stemmen is geteld, blijkt de verkiezing in Rotterdam te zijn uitgelopen op een nek–aan–nekrace tussen PvdA en Leefbaar Rotterdam. In de voorlopige uitslag blijkt dat de PvdA een paar honderd stemmen voorligt.
3 maart: Lijsttrekker Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam reageert furieus op de berichten over incidenten in stembureaus en eist na de voorlopige uitslag een hertelling. Volgens een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb is het nog lang niet zo ver.
4 maart: Aboutaleb belooft alle signalen over problemen bij stembureaus in kaart te brengen. Lijsttrekkers kunnen in een gesprek aangeven of zij ook signalen hebben opgevangen.
5 maart: Het Centraal Stembureau maakt de definitieve verkiezingsuitslag bekend. De PvdA is de grootste met een verschil van circa 650 stemmen. Een hertelling of het ongeldig verklaren van de verkiezingen acht het Centraal Stembureau niet nodig. Pastors maakt direct bezwaar tegen de uitslag.
9 maart: Oud–burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper bepleiten een hertelling van de stemmen, als steeds meer verkiezingsincidenten de kop opsteken. Ook verschillende partijen noemen een hertelling zinvol.
9 maart: Aboutaleb maakt bekend een hertelling van alle uitgebrachte stemmen in Rotterdam te willen. Hij heeft de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven geadviseerd „om over te gaan tot een integrale hertelling van alle uitgebrachte stemmen voor de gemeenteraad". De commissie neemt het advies dezelfde dag nog over.
10 maart: Het besluit valt dat de gemeente Rotterdam donderdagmorgen vroeg begint met het herstellen van de stemmen. Dat gebeurt onder toezicht van de Rekenkamer Rotterdam en de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven.
11 maart: Zeshonderd ambtenaren zijn de hele dag in touw om de 220.000 uitgebrachte stemmen te hertellen.
12 maart: De uitkomst van de hertelling wordt bekendgemaakt. De PvdA blijft de grootste in aantal uitgebrachte stemmen, maar heeft net als Leefbaar Rotterdam veertien zetels. Ook voor de andere partijen veranderd er niets in de zetelverdeling.
17 maart: De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven concludeert dat de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen, ook al zijn er onregelmatigheden geconstateerd die in strijd zijn met de wet.
17 maart: De voltallige gemeenteraad van Rotterdam neemt het advies over van de commissie dat de verkiezingen rechtmatig zijn verlopen.