Economie

„Eindelijk groen licht voor crisiswet”

Werkgevers– en werknemersorganisaties hebben opgelucht gereageerd, nu ’eindelijk’ de Crisis– en herstelwet door de Eerste Kamer is. De wet kan de bouwsector miljarden euro’s aan extra omzet opleveren en is vooral een belangrijk middel om arbeidsplaatsen in de sector te redden.

ANP
17 March 2010 16:28Gewijzigd op 14 November 2020 10:07

„Nu moet de schop de grond in", zei FNV–bestuurder John Kerstens. De crisiswet maakt het mogelijk dat 58 projecten, zoals wegen, sluizen, woningen en windmolenparken, versneld worden uitgevoerd.Aanvankelijk was het plan dat de crisiswet al begin dit jaar in werking zou treden, maar de senaat stelde de behandeling van de wet uit. „Het proces verdient geen schoonheidsprijs", vindt Kerstens. „Deze wet moet werkgelegenheid in de bouw redden en dat is nu ernstig vertraagd".

Ook werkgeversorganisatie Bouwend Nederland noemt het vervelend dat de senaat zo lang heeft gesteggeld over de wetgeving. „Maar nu overheerst het aangename gevoel dat de wet is aangenomen", zei een woordvoerder.

Feitelijk kunnen bouwbedrijven pas eind dit jaar profiteren van de nieuwe wet, denkt Aannemersfederatie Nederland. De koepelorganisatie houdt er rekening mee dat veel bedrijven in de sector de komende maanden „droogstaan". „Het gaat immers niet om projecten die van vandaag op morgen worden gerealiseerd", aldus een woordvoerder.

De projecten die nu op stapel staan, leveren de bouwsector 3 tot 4 miljard euro aan omzet op, denkt Bouwend Nederland. Onduidelijk is nog hoeveel werk hiermee gemoeid is.

Door de economische neergang hebben zo’n 40.000 tot 50.000 werknemers in de bouw hun baan verloren. In eerste instantie ging het vooral om zzp’ers en uitzendkrachten, maar momenteel zijn ook vaste werknemers aan de beurt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer