Politiek

Meer bruggenbouwer dan machtspoliticus

DEN HAAG (ANP) – Tien jaar geleden was Pieter van Geel, toen nog gedeputeerde in Brabant, een van de kroonprinsen van het CDA. Maar na het vertrek van De Hoop Scheffer eind 2001 koos het CDA voor Balkenende. Van Geel werd staatssecretaris voor Milieu en later fractievoorzitter. Nu stelt hij zich niet meer verkiesbaar voor de volgende Tweede Kamer.

16 March 2010 14:00Gewijzigd op 14 November 2020 10:06
Foto ANP
Foto ANP

De katholieke politicus Petrus Leonardus Bastaan Antonius van Geel werd op 8 april 1951 geboren in Valkenswaard, als zoon van een sorteerder in de Hofnar–sigarenfabriek. Na de hbs studeerde hij planologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarna belandde hij bij de gemeente Nijmegen en later in Helmond waar hij gemeentesecretaris was. Hij was van 1987 tot 2002 lid van Provinciale Staten van de provincie Noord–Brabant. In 1995 trad hij toe tot het college van Gedeputeerde Staten.Van Geel bleek een stemmentrekker, iets wat in Den Haag al snel werd opgemerkt. Hij wist tijdens de Statenverkiezingen van 1999 voor het CDA drie extra zetels binnen te halen, terwijl de christen–democraten het in andere provincies stukken minder goed deden.

Zijn naam ging dan ook regelmatig rond op het Binnenhof. In 2001 was hij in beeld toen Jaap de Hoop Scheffer vertrok als CDA–leider. Uiteindelijk maakte Van Geel de overstap in 2002 naar de Tweede Kamer, om kort na de verkiezingen meteen door te schuiven naar het kabinet als staatssecretaris milieu.

Toen Maxime Verhagen in 2007 minister van Buitenlandse Zaken werd, was Van Geel zijn opvolger als fractievoorzitter. Hij trad in die rol veel minder dan Verhagen op de voorgrond, was ook geen Machiavellist, zoals zijn voorganger. Bijna aandoenlijk waren de keren dat hij stond te blozen in de Tweede Kamer of zich in een verkiezingsdebat half verontschuldigde voor een grapje dat niet helemaal overkwam.

Van ambities voor het CDA–leiderschap gaf hij nooit blijk. De CDA’er had ook zijn handen vol aan het blussen van binnenbrandjes in de coalitie. Hij was samen met de fractievoorzitters van PvdA en ChristenUnie (Hamer en Slob) een stabiel baken in een verstandshuwelijk dat langzamerhand een vechtkabinet was geworden.

Nooit helemaal opgehelderd is of Van Geel vorig jaar gesolliciteerd heeft voor de post van commissaris van de Koningin in zijn geliefde Brabant. Officieel is zijn kandidatuur steeds ontkend.

Een jaar later volgt alsnog een vertrek. Geheel volgens eigen planning, zo benadrukt hij. „Al bij mijn aantreden als fractievoorzitter in 2007 had ik voor mezelf besloten dat dit mijn laatste periode zou worden". Onduidelijk is nog of hij wel beschikbaar is voor een eventuele post in een nieuw kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer