Getronics-dochters in onderpand
Het noodlijdende ict-bedrijf Getronics heeft de aandelen van „de belangrijkste Nederlandse en Belgische dochtermaatschappijen” in onderpand gegeven aan vier banken. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2002.
Getronics kreeg op 24 januari een nieuw bankkrediet van 200 miljoen euro. Hiervan is 75 miljoen euro beschikbaar voor het schuldsaneringsplan waarbij Getronics obligaties wil inruilen voor aandelen, contant geld en nieuwe obligaties. De kredietfaciliteit loopt tot eind 2004 en kan met een optie nog een jaar worden verlengd.
Naast de aandelen van de Nederlandse en Belgische dochters zijn de banken verzekerd van „andere zekerheden”, zo valt in het jaarverslag te lezen. Wat deze zekerheden zijn, wilde een woordvoerder van Getronics woensdag niet zeggen.
Het schuldsaneringsplan kan echter op losse schroeven komen te staan. Nederlandse obligatiehouders die betrokken waren bij de totstandkoming van het ruilbod, voelen zich niet langer verplicht de omwisseloperatie te steunen. Dat bleek woensdag ook tijdens de bijeenkomst van de schuldeisers in Amsterdam.
Op 27 maart spreken zowel de obligatie- als de aandeelhouders zich definitief uit over het bod. Het noodlijdende Getronics onderzoekt momenteel ook andere opties om uit de financiële problemen te komen. Mogelijkheden zijn onder meer de verkoop van bedrijfsonderdelen, het verwerven van nieuwe partners en het vergaren van nieuw kapitaal.
Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat „de obligatiehouders zich niet langer gebonden hoeven te voelen” aan de principeovereenkomst, stelde advocaat J. Kleyn woensdag. Hij vertegenwoordigt 30 tot 40 procent van de obligatiehouders. Kleyn was betrokken bij de realisatie van het ruilbod, dat werd gesteund door ruim 60 procent. Hoeveel steun er resteert, is onduidelijk.
De obligatiehouders zijn aan het twijfelen gebracht omdat ze niet weten waar Getronics momenteel precies mee bezig is. Het gebrek aan informatie was dinsdag de inzet van een kort geding tussen Getronics en Kleyn. De president van de rechtbank in Amsterdam doet uiterlijk 25 maart uitspraak.
Zoals verwacht liet vice-bestuursvoorzitter K. Wagenaar woensdag niet het achterste van zijn tong zien. „We zullen de belangen van de obligatiehouders in de gaten houden.” Hij verzekerde tijdig met informatie naar buiten te komen als die relevant is voor de besluitvorming op 27 maart.
Getronics kwam in financiële problemen door de overname van Wang Global in 1999 voor 1,8 miljard euro. Hiervoor gaf de automatiseerder onder meer twee obligatieleningen uit, die aflopen in 2004 en 2005. Getronics kan de leningen ter waarde van 569 miljoen euro, niet aflossen.