Politiek

Puzzel met politici voor Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) – De belangrijkste vraag momenteel aan politici gaat niet over de inhoud van beleid, maar over hun eigen toekomst na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni. Ben je bereid zitting te nemen in de Tweede Kamer, is de vraag van commissies die de kandidatenlijsten opstellen en zoeken naar een mix van nieuw talent en oude rotten.

10 March 2010 19:41Gewijzigd op 14 November 2020 10:04
Wie keren er na 9 juni terug in de Kamer? Foto ANP
Wie keren er na 9 juni terug in de Kamer? Foto ANP

Voor het partijbestuur van het CDA is duidelijk wie er bovenaan staat: Balkenende. Mocht het het CDA niet lukken om weer de grootste partij te worden, dan lijkt een vertrek van Balkenende onontkoombaar. Meer dan ooit moet er daarom worden nagedacht over de nummer twee op de kandidatenlijst.Minister Verhagen lijkt te omstreden. Volgens ingewijden heeft hij vorig jaar kwaad bloed gezet toen hij de discussie over de missie in Afghanistan aanzwengelde en daarmee de verhoudingen binnen de coalitie op scherp zette. Voor de nieuwe generatie, zoals de bewindslieden De Jager en De Vries, lijkt de hoogste positie nog te vroeg te komen.

Minister Eurlings worden grote ambities voor het leiderschap toegedicht, maar hij lijkt zijn privéleven op het moment voorrang te willen geven. Als runner–up na Balkenende wordt daarom minister Klink gezien. In beeld voor een hoge plek op de lijst is bovendien oud–vakbondsman Doekle Terpstra.

Bij de PvdA is Bos de onbetwiste leider. Oud–bewindslieden als Van der Laan, Plasterk en Cramer zijn beschikbaar. Ter Horst wil niet; zij voelt zich meer bestuurder dan Kamerlid. Vanuit de Kamerfractie kondigde Depla woensdag zijn vertrek aan.

Bij de PVV is partijleider Wilders al maanden bezig met het opleiden van nieuwe Kamerleden. Over zijn lijst is nog niets bekend.

De SP wisselde vorige week halsoverkop van leider. Na Roemer zal de jonge garde terug te vinden zijn op een hoge plek. Kamerlid Jan de Wit blijft naar verwachting toch, omdat hij als voorzitter het parlementaire onderzoek naar de kredietcrisis wil afronden. SP–boegbeeld Marijnissen beraadt zich nog.

De VVD droeg Rutte voor als lijsttrekker. Wie van de huidige fractie door wil, is nog niet bekend. GroenLinks moet na de verkiezingen verder zonder Vendrik en Azough. De andere huidige Kamerleden zijn wel beschikbaar. Halsema wil opnieuw lijsttrekker zijn. Bij de ChristenUnie is het dringen. Vicepremier Rouvoet voert weer aan en fractievoorzitter Slob doet weer mee. Demissionair minister Huizinga beraadt zich nog. Van Middelkoop zal zich naar verwachting niet kandideren.

Bij D66 is Pechtold de onomstreden leider, net als Rutte, Halsema en Roemer dat bij hun partij zijn. De andere twee D66–parlementariërs willen verder. D66 heeft genoeg potentiële kandidaten die misschien minister kunnen worden als de sociaalliberalen in de regering komen: SER–voorzitter Rinnooy Kan, Akzo–topman Wijers en Dijkgraaf, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer