Den Haag en Rotterdam: gesteggel over stemmen
RIJSWIJK (ANP) – Een week na de gemeenteraadsverkiezingen staat in Rotterdam de verkiezingsuitslag nog volop ter discussie. In de gemeente ontstond woensdag commotie toen bekend werd dat raadslid Ronald Buijt van de partij Leefbaar Rotterdam kandidaat–raadsleden aanzette tot het werven van volmachten. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam liet woensdagavond weten een oriënterend onderzoek te beginnen naar het werven.
Woensdag kwam een mail van Buijt aan het licht waarin hij tips en wetenswaardigheden geeft over hoe je aan volmachtstemmen komt. Volgens de kiesraad moet de kiezer zelf het initiatief nemen om iemand anders te machtigen als hij zelf niet kan stemmen.Het raadslid zegt onder andere in de mail zo’n „vijftig betrouwbare Rotterdammers te hebben die bereid zijn om de overtollige volmachten in te leveren op het stembureau. Heb je dus volmachten die je zelf niet kwijt kunt bij familie of vrienden, graag direct contact opnemen met Ronald Buijt”. In de mail staat ook: „Als ze zelf geen zin hebben om te gaan stemmen maar wel sympathie voor jou of Leefbaar hebben, probeer ze dan te bewegen tot het afgeven van een volmacht”.
De PvdA en GroenLinks in Rotterdam reageerden geërgerd op de mail van raadslid Buijt. PvdA fractievoorzitter Peter van Heemst noemde de mail „het platte ronselen van volmachten”.
„Ik voel me genept door Leefbaar omdat ze een week lang de indruk wekken dat de Leefbaren zich brandschoon hebben gedragen op de verkiezingsdag. Wel iedereen verwijten maken, maar zich ondertussen zelf schuldig maken aan ronselpraktijken”, aldus Van Heemst. Leefbaar Rotterdam heeft willens en wetens de Kieswet overtreden, zei lijsttrekker Arno Bonte van GroenLinks.
Buijt zelf zei met de mail geen kwaad in de zin te hebben gehad. „Op deze manier hebben wij gewoon onze sympathisanten willen benaderen”, aldus het raadslid. Volgens juristen van Leefbaar is er niets mis met de brief. „Laat de commissie maar over onze brief oordelen. Als het niet goed is wat we deden, moeten we het boetekleed aantrekken”.
Rotterdam maakte woensdag bekend donderdag te zullen beginnen met het hertellen van alle stemmen die vorige week zijn uitgebracht. Dinsdag besloot de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven dat hertellen noodzakelijk is. Dat besluit volgde op het advies van burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zei dat er de laatste dagen onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen bij het tellen van de stemmen.
Niet alleen in Rotterdam is er gesteggel over de gang van zaken tijdens het stemmen. De Haagse PVV–fractieleider Sietse Fritsma eiste woensdag dat burgemeester Jozias van Aartsen een onderzoek instelt naar onregelmatigheden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. De partij heeft woensdag een aantal filmpjes op YouTube gezet waarop onregelmatigheden tijdens de verkiezingen te zien zouden zijn.
De gemeente Den Haag liet later op de dag weten dat er geen reden is om een onderzoek in te stellen. De verkiezingen zijn volgens de gemeente goed verlopen. Bovendien zou Fritsma te laat zijn met bezwaar maken tegen de uitslag. Dat had hij vrijdag moeten doen, tijdens de openbare vaststelling van de uitslag door het centraal stembureau, aldus de gemeente.