Binnenland

EU–parlement onderzoekt paniek over griep

Het Europees Parlement gaat op korte termijn onderzoek doen naar de manier waarop de EU heeft gereageerd op het uitbreken van de Mexicaanse griep vorig jaar. De fracties hebben dat dinsdag bekendgemaakt.

ANP
9 March 2010 14:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:03
STRAATSBURG – Het Europees Parlement gaat op korte termijn onderzoek doen naar de manier waarop de EU heeft gereageerd op het uitbreken van de Mexicaanse griep vorig jaar. De fracties hebben dat dinsdag bekendgemaakt. Foto ANP
STRAATSBURG – Het Europees Parlement gaat op korte termijn onderzoek doen naar de manier waarop de EU heeft gereageerd op het uitbreken van de Mexicaanse griep vorig jaar. De fracties hebben dat dinsdag bekendgemaakt. Foto ANP

Het parlement wil weten of er niet te paniekerig is gereageerd op de griepuitbraak en of de overheden zich niet te veel onder druk hebben laten zetten door de farmaceutische industrie. Ook mogelijke belangenconflicten bij adviseurs van de overheid worden onderzocht.Volgens PvdA–Europarlementariër Judith Merkies ontstaat er om twee of drie jaar een paniekgolf over een gezondheidsthema. „Vorig jaar was dat de Mexicaanse griep, daarvoor het SARS–virus. De media springen er altijd meteen bovenop, omdat het spannend nieuws is. De overheid gaat te veel mee met die mediahypes".

Ook de farmaceutische industrie voert volgens Merkies op zulke momenten de druk op. „Die zegt dan: je moet nu vaccins bestellen, anders is het straks te laat. Nederland zit op dit moment met een overschot van 19 miljoen vaccins, waarvoor 300 miljoen euro is betaald en die we door de goot kunnen spoelen".

Merkies hoop dat het onderzoek van het Europees Parlement leidt tot het maken van een plan over hoe de EU in de toekomst op een wat rustiger manier kan omgaan met paniek rond epidemieën. „ We moeten lessen trekken voor de volgende epidemie en proberen dan het hoofd koel te houden". Merkies geeft toe dat dat laatste niet makkelijk is, omdat je nooit zeker weet of een epidemie in de praktijk wel meevalt, zoals het geval was bij de Mexicaanse griep.

Het parlementair onderzoek moet er volgens haar ook toe leiden dat de EU zijn beleid beter coördineert. Bij de Mexicaanse griep was het zo dat Nederland grote hoeveelheden vaccins inkocht en een land als Polen vrijwel niets deed.

De parlementscommissie die het onderzoekt verricht gaat praten met onder anderen leden van de Europese Commissie, ministers van lidstaten, vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie en deskundigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer