Proces tegen Getronics over toekomst bedrijf
Een aantal obligatiehouders van Getronics eist duidelijkheid over de te volgen koers van de noodlijdende automatiseerder. Om de eis kracht bij te zetten, is de groep naar de rechter gestapt.
De zaak is aangespannen door advocaat J. Kleyn, die naar eigen zeggen ongeveer 30 tot 40 procent van de obligatiehouders vertegenwoordigt. De rechtbank van Amsterdam doet uiterlijk 25 maart uitspraak.
Volgens Kleyn moet Getronics duidelijkheid geven over eventuele stappen die het bedrijf neemt. „We willen bijvoorbeeld weten of de onderneming dochterbedrijven wil verkopen”, aldus de advocaat. „Als die duidelijkheid er niet komt, eisen we een dwangsom tot we wel weten waar we aan toe zijn.”
Een woordvoerder van Getronics zegt dat het bedrijf geen informatieverplichting heeft aan de obligatiehouders. „Als we iets te melden hebben dan doen we dat, voor iedereen en niet alleen voor de schuldeisers. Momenteel zitten we in een proces waarin we naar alle opties kijken.” Hij zegt dat het bedrijf de uitspraak van de rechter „met vertrouwen” tegemoet ziet.
Eerder op de dag leek het nog dat de obligatiehouders waren moegestreden. Voor een vergadering van vandaag waar over een schuldsaneringsplan moet worden besloten, is de animo zo gering, dat de bijeenkomst niet rechtsgeldig is.
Tijdens de vergadering moeten houders van ten minste tweederde van het totale uitstaande bedrag aan obligaties (569 miljoen euro) aanwezig zijn. Aan die voorwaarde wordt volgens beheerder Amsterdamsch Trustee’s Kantoor niet voldaan.
Daarom komt er op 27 maart een tweede bijeenkomst. Tijdens die vergadering kan een minderheid wel bindende besluiten nemen. Volgens advocaat Kleyn geeft de geringe animo de sfeer weer die er onder de obligatiehouders heerst. „Blijkbaar is er veel onwil.”
Getronics is bezig met een operatie om obligaties te ruilen voor aandelen, contant geld en nieuwe obligaties. Alleen zo denkt het bedrijf te kunnen overleven. De verwikkelingen hebben inmiddels de bestuursleden P. van Voorst en J. Docter de kop gekost. A. Ruckert en K. Wagenaar moeten het bedrijf weer vlot trekken.
Getronics kwam in financiële problemen door de overname van Wang Global in 1999 voor 1,8 miljard euro. Hiervoor gaf de automatiseerder onder meer twee obligatieleningen uit, die aflopen in 2004 en 2005. Getronics kan de leningen, met een huidige waarde van 569 miljoen euro, niet aflossen.