Politiek

Gemeenteraden verder versplinterd

De gemeenteraadsverkiezingen van woensdag leiden tot een verdere versplintering van de gemeenteraden. De lokale partijen boekten opnieuw winst ten nadele van de landelijk bekende partijen. In meer gemeenten zullen meer partijen nodig zijn voor de vorming van coalities.

Redactie politiek
4 March 2010 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 10:00
Balkenende (CDA) noemt uitslag „wrang.” Foto ANP.
Balkenende (CDA) noemt uitslag „wrang.” Foto ANP.

De lokale partijen hebben de meeste zetels behaald, zo’n 2400 van de 8100. Tijdens de verkiezingen van 2006 bemachtigden de lokalen ruim 2000 zetels.Het CDA, dat in 2006 de slechtste lokale verkiezingsuitslag ooit behaalde, deed het dit jaar nog slechter. De partij moet bijna 200 van de ruim 1600 raadszetels inleveren. Premier en CDA-leider Balkenende noemde het verlies woensdag in een eerste reactie „wrang.” Van de landelijke partijen behoudt het CDA wel het meeste aantal raadszetels.

De PvdA verliest bijna 700 van de ruim 1800 zetels. Dat was verwacht omdat de partij in 2006 een grote zege boekte. Volgens partijleider Bos heeft de PvdA de weg omhoog weer gevonden omdat ze in de opiniepeilingen voor de Tweede Kamer stijgt. De SP verliest 50 van de bijna 290 zetels.

De VVD wint een kleine 200 zetels en komt uit op ruim 1300. Deze winst wordt voor een deel toegeschreven aan de afwezigheid van de PVV bij de raadsverkiezingen. Mensen zouden hun stem daarom aan de liberalen geven.

De PVV, die alleen meedeed in Den Haag en Almere, kreeg veel kiezers achter zich. In Almere wordt de partij van Wilders in één keer de grootste en krijgt 9 van de 39 zetels. In Den Haag wordt de PVV de tweede, achter de PvdA. De PvdA krijgt 10, de PVV 8 zetels in de nieuwe raad. Wilders gaat ervan uit dat zijn partij bij de Kamerverkiezingen van 9 juni de grootste wordt.

Landelijk gezien wonnen ook D66 en GroenLinks zetels, respectievelijk 350 en bijna 50.

De ChristenUnie verliest 8 zetels, hoewel het stemmenpercentage voor de partij iets steeg. In absolute aantallen levert de partij bijna 7000 van de 237.000 stemmen uit 2006 in. Volgens partijleider Rouvoet heeft zijn partij het in vergelijking met de andere (ex-)coalitiepartners toch goed gedaan.

De SGP steeg in stemmenpercentage, absoluut aantal kiezers en in zetels. Per saldo krijgen de SGP’ers er –op basis van 96 procent van het aantal uitgebrachte stemmen– 13 zetels bij. Partijleider Van Vlies nam „met dankbaarheid” kennis van de uitslag.

Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag lag op 53,5. Dat is bijna 5 procent lager dan in 2006. De gemeente Schiermonnikoog voerde het opkomstpercentage aan met 82,5. In Eindhoven bleven de meeste kiezers thuis. Slechts 43,5 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus.

De voortgaande versplintering van de gemeenteraden zal de vorming van coalities bemoeilijken, zo is de verwachting. Vaker zullen meer partijen nodig zijn.

Als er in Nederland in plaats van gemeenteraadsverkiezingen woensdag parlementsverkiezingen zouden geweest zijn, dan zou de PVV de winaar zijn geweest, zo blijkt uit een peiling van de NOS en het ANP. De PVV zou 24 zetels hebben gehaald, 15 meer dan nu. D66 zou van 3 naar 15 gaan en het CDA van 41 naar 29. De PvdA zou 6 zetels moeten inleveren en op 27 uitkomen. De ChristenUnie zou 1 zetel winnen en uitkomen op 7. De VVD zou gelijk blijven op 21 en de SGP op 2.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer