Justitie buigt zich over bouwdrama Dordt
Het gemeentebestuur van Dordrecht stapt naar het openbaar ministerie vanwege het bouwdrama met de Biezenlanden, een nieuwbouwwijk waarvan de vijftig woningen binnen vier jaar onbewoonbaar zijn verklaard. Volgens B en W is het debacle in hoofdzaak te wijten aan malafide bouwpraktijken.
Burgemeester R. Bandell van Dordrecht maakte dat dinsdag bekend tijdens een urenlang debat over het mislukte project. Hij gaat de praktijken van een aantal ondernemers en leveranciers bij het OM aankaarten. Volgens Bandell is er mogelijk sprake van oplichting en misleiding. „Het lijkt mij wenselijk dat justitie de zaak in onderzoek neemt”, aldus de burgemeester.
Woonwijk de Biezenlanden werd vier jaar geleden uit de grond werd gestampt. Bij de start werd er aan het project veel ruchtbaarheid gegeven, omdat het als landelijk voorbeeld diende voor duurzaam bouwen. Maar nog voordat de woningen werden opgeleverd, was al duidelijk dat de bewoners een miskoop deden. Zij konden toen niet meer terug, omdat garantieverstrekker Woningborg onvoldoende financiën beschikbaar stelde.
Een omvangrijke hersteloperatie mislukte. De huizen bleven tochtig, terwijl de gevels het bij storm zelfs dreigden te begeven. Eind vorig jaar zijn de bewoners door Woningborg en het gemeentebestuur van Dordrecht uit de problemen geholpen. Zij konden hun woningen verkopen aan de garantieverstrekker. Die heeft vorige maand besloten dat de huizen zo snel mogelijk tegen de vlakte gaan.
De gemeenteraad besteedde dinsdag uitvoerig aandacht aan het bouwdrama. Alle fracties spraken hun verbijstering uit over het leed dat de vijftig gezinnen de afgelopen jaren hebben doorstaan. „De bewoners zagen een droom veranderen in een nachtmerrie”, aldus CDA-fractievoorzitter D. van Steensel. „Voor de gezinnen was het een regelrechte ramp”, vond VVD-woordvoerder F. J. van den Oever. „Een en al doffe ellende”, voegde fractievoorzitter N. de Smoker-van Andel van ECO-Dordt eraan toe.
De fracties bogen zich vooral over de vraag in hoeverre wethouder C. Sas (PvdA) het debacle is aan te rekenen. Sas was tot vorig jaar verantwoordelijk voor de dienst Bouw- en Woningtoezicht, die alle bouwprojecten in de gemeente controleert op naleving van de regels in de vergunning. Uit recent onderzoek van de inspecteur van VROM blijkt dat de dienst zijn werk voor het project Biezenlanden onvoldoende heeft uitgevoerd.
Dat oordeel werd door alle fracties gedeeld. Voor oppositiepartijen ECO-Dordt, GroenLinks, D66 en de AOV was dat reden om een motie van wantrouwen tegen Sas in te dienen. Maar de coalitiepartijen CDA, PvdA, VVD en CU/SGP hield de wethouder in het zadel, al gaven ze wel aan dat „het vertrouwen een forse deuk heeft opgelopen.” CU/SGP-fractievoorzitter H. Mostert zei dat er „grote fouten” waren gemaakt. „Het optreden van de wethouder is grosso modo onder de maat. De controle was onvoldoende. Ook is er te weinig gecommuniceerd.”
Wethouder Sas moest diep in het stof bijten. „Dit had niet mogen gebeuren”, erkende hij. „De toezicht en de handhaving op de bouw hadden actiever moeten zijn.” Volgens Sas is de affaire voor hemzelf „een harde les.” Door betere aansturing van de toezichthoudende dienst en een aantal organisatorische maatregelen hoopte hij het vertrouwen van zowel de raad als de Dordtse bevolking terug te winnen.
De gemeenteraad beschouwde Sas niet als hoofdverantwoordelijke. Volgens VVD-woordvoerder Van den Oever treft met name de aannemerscombinatie en de toeleverancier van geprefabriceerde heipalen, vloerplaten en wanden blaam. „Zij hebben er maffiapraktijken op nagehouden door allerlei elementen af te leveren die niet voldeden aan de afspraken”, aldus het raadslid.