Buitenland

Ivorianen krijgen schadevergoeding Trafigura

ABIDJAN (AP) – Mensen die zeggen dat ze ziek zijn geworden nadat in 2006 honderden tonnen afval van de tanker Probo Koala nabij Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, waren gedumpt, kregen woensdag een cheque van vijftienhonderd dollar als compensatie voor geleden schade. Ze kregen het geld na een juridische strijd over de wijze waarop het geld verdeeld moest worden.

3 March 2010 19:32Gewijzigd op 14 November 2020 10:00
De Probo Koala. Foto EPA
De Probo Koala. Foto EPA

Trafigura Beheer, een bedrijf dat onder andere in olie handelt, betaalde 46 miljoen dollar (bijna 34 miljoen euro) aan een advocatenkantoor in Londen dat het geld onder de slachtoffers zou verdelen. Een lokale slachtoffervereniging spande echter een rechtszaak en kreeg de controle over de uitbetaling van de gelden.Claude Gouhourou, voorzitter van de vereniging, zei woensdag dat het ongeveer drie weken zal duren om de ruim dertigduizend slachtoffers de cheques uit te reiken. De cheques kunnen echter niet meteen worden verzilverd, omdat de lokale banken de grote vraag naar geld niet aan zouden kunnen. Er is een schema opgesteld om dit probleem op te lossen. In de brandende zon stonden velen al vroeg bij het kantoor van de slachtoffervereniging. Gewapende bewakers hield de menigte in bedwang.

Duizenden mensen hebben zich laten behandelen door artsen, nadat in 2006 afval van de Probo Koala, die gecharterd was door Trafigura, gedumpt werd op verschillende plekken rondom Abidjan. Trafigura zegt niet verantwoordelijk te zijn, omdat het dumpen van het afval uitgevoerd werd door een lokale aannemer die onafhankelijk van Trafigura zou hebben gehandeld. De lokale aannemer werd wegens vergiftiging veroordeeld tot twintig jaar celstraf.

Trafigura verklaarde dat het afval uit de tanker Probo Koalo mogelijk griepachtige symptomen en angst kon veroorzaken, maar er was volgens het bedrijf geen bewijs dat het afval doden, miskramen, doodgeborenen, of andere ernstige klachten veroorzaakte. Volgens Trafigura bestond het afval uit een mix van dieselresten, water en caustic soda, dat gebruikt werd voor het schoonmaken van de tanker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer