Buitenland

Chili zet leger in na ramp

De regering van Chili heeft 10.000 militairen ingezet om plunderaars te stoppen en om hulp te verlenen na de verwoestende aardbeving en tsunami van zaterdag. Terwijl de zoektocht naar overlevenden doorgaat, nemen de spanningen toe in de zwaarst getroffen gebieden.

ANP/DPA/AFP
2 March 2010 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 09:59
SANTIAGO - Militairen zijn ingezet na de aardbeving in Chili. Foto EPA
SANTIAGO - Militairen zijn ingezet na de aardbeving in Chili. Foto EPA

Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de beving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter en de daaropvolgende tsunami is inmiddels opgelopen tot zeker 711. Een onbekend aantal personen wordt nog vermist. De autoriteiten in het Zuid–Amerikaanse land verwachten dat het dodental nog naar boven zal moeten worden bijgesteld.„In de kustgebieden heeft de tsunami hele dorpsgemeenschappen verwoest", aldus minister Edmundo Pérez Yoma van Binnenlandse Zaken. „Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer slecht nieuws we zullen ontvangen".

Sommige dorpen in de zwaarstgetroffen regio’s Maule en Bío Bío in Centraal–Chili zijn nog altijd afgesloten van de buitenwereld. Andere zijn nagenoeg volledig van de kaart verdwenen, zoals het kustplaatsje Dichato. „Meer dan 75 procent van het dorp is verwoest", aldus David Merino, een prominente bewoner. „Na de aardbeving volgden drie golven. De eerste twee waren groot, maar veroorzaakten weinig schade. De derde veegde het dorp vrijwel van de kaart".

Honderdduizenden Chilenen raakten hun huis kwijt door het natuurgeweld. Veel slachtoffers brengen de nachten noodgedwongen in de buitenlucht door. In de afgelopen dagen deed zich een reeks naschokken voor.

In de zwaargetroffen stad Concepción sloegen honderden plunderaars hun slag. Ze namen luxegoederen zoals wasmachines en televisies mee uit winkels. In de nacht van zondag op maandag werden zeker 160 mensen gearresteerd in Concepción en vond één persoon de dood bij geweldplegingen.

Maandag namen de spanningen in de tweede stad van Chili verder toe. Criminelen raakten betrokken bij vuurgevechten met burgerwachten en militairen. Volgens ooggetuigen zouden twee mensen hierbij het leven hebben verloren. Een supermarkt werd in brand gestoken door plunderaars.

De Chileense regering heeft inmiddels toegegeven dat ze een fout heeft begaan door het risico op een tsunami in eerste instantie te bagatelliseren. Minister van Defensie Francisco Vidal erkende dat zich in de kustgebieden van Maule en Bío Bío inderdaad een tsunami heeft voorgedaan en dat de marine een fout heeft begaan door niet direct na de aardbeving alarm te slaan. Zaterdag bagatelliseerde president Michelle Bachelet het risico van een tsunami en riep op tot kalmte.

Maandag heeft de regering van Chili om internationale hulp gevraagd. Het buurland Argentinië leverde al medische teams met onder meer veldhospitalen, vaccinaties tegen hepatitis A en satelliettelefoons.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlandse doden of gewonden zijn door de aardbeving en de tsunami. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt nog wel contact met 83 Nederlanders van wie zeker is dat ze in Chili zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer