Opinie

Homolobby mist mis

Je behoeft niet rooms-katholiek te zijn om je mateloos te ergeren aan het procoverende gedrag van de homolobby. En je kunt als overtuigd protestant ook bezorgd zijn over de effecten van de confrontatie tussen de kerk van Rome en de homobeweging.

1 March 2010 12:15Gewijzigd op 14 November 2020 09:58

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant noemt het kerkbezoek, gisteren, tijdens de eucharistiedienst in de Sint-Jan van Den Bosch, geen actie maar een smeekbede van de homoseksuelen aan de RK-Kerk om volwaardig te mogen deelnemen.Feit is echter dat de homo-organisatie COC en de Stichting Vrienden van de Gay Krant, samen met de partijvoorzitter van de PvdA, vorige week homo’s opriepen massaal naar Den Bosch te komen in de hoop daar ter communie te kunnen gaan. Feit is ook dat gisteren bij aanvang van de mis een drietal dames in felroze jurken en pruiken de dienst demonstratief bezocht met in het kielzog tientallen sympathisanten die allen een roze protestdriehoekje op hadden. Op het moment dat het hen duidelijk werd dat zij ook in Den Bosch geen deel konden nemen aan de eucharistieveiering verliet deze groep onder veel gedruis de kerk.

Krol moet nog maar eens uitleggen of dat geen provocatie was. Zijn verweer dat niet de homo’s maar de kerk de waardigheid van de dienst heeft geschaad, is uiterst zwak. Nog altijd geldt dat kerken hun eigen regels mogen stellen. Dat is uitvloeisel van de scheiding van kerk en staat die door veel seculiere politici en opinieleiders keer op keer wordt onderstreept als bijvoorbeeld christelijke organisaties een subsidieverzoek indienen.

Het is daarom ook bijzonder merkwaardig dat de voorzitter van de PvdA zich achter de actie heeft gesteld. Haar partij probeert ieder die zich in het politiek debat beroept op de Bijbel, de mond te snoeren met het argument dat er een scheiding tussen kerk en staat bestaat. Als ze dat consequent doorvoert, moet ze haar oproep van vorige week herroepen. Het is het een of het ander.

Nog altijd is het aan de kerk om te bepalen wie er mag deelnemen aan de sacramenten. Wanneer in kerkelijke zaken de wereldlijke rechter te hulp wordt geroepen, toetst hij alleen of de kerk de eigen regels heeft nageleefd. De rechter speekt zich niet uit over de inhoud van die regels. In de antidiscriminatiewet is vastgelegd dat kerken hun eigen regels mogen hebben.

Formeel is dat eigen recht van de kerken dus nog steeds onaangetast. Daarom heeft een rechtszaak van de homobeweging tegen de Rooms-Katholieke Kerk nu geen kans.

Maar daarmee is niet alles gezegd. Met deze actie mobiliseert de homobeweging de publieke mening en worden de geesten rijp gemaakt om zich te keren tegen de kerken die praktiserende homoseksuelen niet laten deelnemen aan de sacramenten.

Daarbij worden al snel karikaturen in het leven geroepen. Eén is er inmiddels. De RK-Kerk zou homo’s in de kou laten staan. Dat verwijt zal ook protestantse kerken ten deel vallen die het heilig avondmaal onthouden aan praktiserende homoseksuelen. Terwijl dat beeld misplaatst is. Ook in de kerk is plaats voor homo’s. Maar ze stelt wel grenzen aan een on-Bijbelse levenswandel.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer