Moslimpartij hoopt op zetel
Als ze stemmen, doen ze dat meestal op een linkse partij zoals PvdA en GroenLinks. Toch zijn er al jaren moslims die hun geloofsgenoten willen verenigen in een specifiek islamitische partij. Eén zo’n groep, de Nederlandse Moslimpartij (NMP) doet dit jaar in zeven gemeenten mee.
Alkmaar, Almere, Den Haag, Noordoostpolder, Rotterdam, Tilburg en Woerden. Dat zijn de gemeenten waar de Nederlandse Moslimpartij (NMP) volgende week meedoet aan de verkiezingen. Nu is de partij nog nergens vertegenwoordigd, behalve dan in de Rotterdamse deelgemeente Charlois, waar raadslid Bouchra Ismaili zich na een breuk met de PvdA aansloot bij de NMP.Daarnaast is er tot nog toe één zetel in de Nederlandse gemeenteraden in handen van een moslimpartij: de Islam Democraten in Den Haag. Die partij heeft als doel uiteindelijk een landelijke beweging te vormen.
Dat doel is al vaker nagestreefd de laatste jaren. De Arabisch Europese Liga probeerde het ooit. Verder was er eerder sprake van onder meer de Islamitische Democratische Partij en de Islamitische Partij Nederland. Tot concrete zetels, in gemeenteraden of de Tweede Kamer, leidden die initiatieven echter nooit.
Dat komt mede door de onderlinge verdeeldheid onder moslims in Nederland. Zij zijn afkomstig uit zeer diverse landen en groeperingen. Ook het feit dat lang niet alle moslims in Nederland elkaars taal spreken, maakt het niet eenvoudiger om tot één partij te komen.
Voorzitter Henny Kreeft van de Nederlandse Moslimpartij hoopt die tegenstellingen volgende week echter te kunnen overwinnen. Als ex-rooms-katholiek merkt hij wel dat de allochtone kiezer „een beetje argwanend” is ten opzichte van hem, maar tegelijk „zien ze mij wel als iemand die, juist omdat ik autochtoon ben, de mensen bij elkaar kan krijgen en houden.”
De NMP wil, als islamitische partij, de kloof tussen moslims en niet-moslims verkleinen. Ook wil ze, blijkens het visiedocument, het imago van de islam verbeteren en de maatschappelijke positie van de islamitische gemeenschap versterken.
Een one-issuepartij dus, tegengesteld aan die van Wilders’ PVV? „Die vraag had ik verwacht”, zegt Kreeft. „Wij zijn nadrukkelijk géén one-issuepartij. We zijn niet alleen anti-Wilders, maar hebben tal van punten waarmee we ons de komende jaren bezig willen houden.”
Naast de deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen overweegt Kreeft een gooi naar de landelijke verkiezingen op 9 juni. „We onderzoeken die mogelijkheid. Maar het is nu wel kort dag.”
www.nederlandsemoslimpartij.nl