„Parlementaire enquête over crisis op de beurs”
De maatschappelijke gevolgen van de crisis op de beurs zijn enorm. De politiek heeft tot nu toe te weinig belangstelling voor deze problemen getoond, zei P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zaterdag. Hij vindt de regels en het toezicht op beursgenoteerde bedrijven ontoereikend. „Er moet een parlementaire enquête komen over de crisis op de beurs.”
Het vertrouwen in de economie en de bedrijven loopt ernstige schade op door schandalen zoals dat van supermarktconcern Ahold. „Ook de exorbitant hoge afkoopsommen voor falende managers doen het vertrouwen geen goed”, aldus De Vries. Hij refereert aan de twee gedwongen vertrokken topmannen van Getronics, die het noodlijdende bedrijf 7,3 miljoen euro kosten. „Dan breekt echt mijn klomp. Getronics kan niet eens de eigen schulden betalen, maar wel miljoenen aan falende managers.”
Een ander groot probleem is volgens de VEB-directeur de pensioentekorten. „De pensioenen laten enorme tekorten zien. Een parlementaire enquête kan de discussie daarover op gang brengen.”
De omvang van de beurscrisis de afgelopen jaren is groot, maar de politiek heeft er weinig aan gedaan. „Voor de bouwfraude was veel aandacht, inclusief een parlementaire enquête, maar de impact van de beurscrisis is veel groter.” Hetzelfde geldt volgens De Vries voor de affaire-Margarita. „Als een kwart van de aandacht van de politiek voor Margarita zou gaan naar de vertrouwenscrisis in de economie, dan zou ik al erg tevreden zijn.”
Met een parlementaire enquête kunnen volgens De Vries lijnen en spelregels worden afgesproken voor het bedrijfsleven. „Ik ben zeker niet voor een overmaat aan regelzucht vanuit de overheid, doel is een gezonde economie.”