Politieke breuk legt regelgeving stil
De val van het kabinet leidt ertoe dat de Tweede en de Eerste Kamer een aantal praktische en principiële onderwerpen niet zullen afhandelen. Die liggen politiek gevoelig en worden controversieel verklaard. Welke zullen dat zeker zijn?
ALGEMENE WET GELIJKE BEHANDELING – Regering en Kamer zitten midden in een proces van evaluatie over de zogeheten enkelefeitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling. De Raad van State ontwierp een nieuwe uitzonderingsbepaling voor scholen en organisaties die principiële bezwaren hebben tegen praktiserende homoseksuele leerkrachten en samenwonen. De PvdA zou het liefst af willen van de uitzonderingsbepaling. Een commissievergadering hierover is maand na maand uitgesteld en zal nu niet plaatsvinden voor er een nieuw kabinet is gevormd.AOW – De verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar is door het kabinet geaccordeerd, maar nog niet door de Tweede en de Eerste Kamer.
BEZUINIGINGEN – Het financieringstekort van het Rijk bedraagt bijna 35 miljard euro. Het kabinet stelde ambtelijke werkgroepen in die voorstellen moeten doen om deze bezuiniging te bereiken. In april zouden de werkgroepen hun voorstellen presenteren, waarna het kabinet besluiten zou nemen met het oog op de begroting van 2011.
BURGERSCHAP – De Christen-Unie heeft zich in het kabinet sterk gemaakt voor de invoering van een handvest verantwoord burgerschap. Daarin moeten handvatten komen om de verruwing en hufterigheid in de samenleving terug te dringen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft er nooit veel in gezien.
CRISIS- EN HERSTELWET – De financiële en economische crisis heeft het kabinet ertoe gebracht om een Crisis- en herstelwet in te dienen. Daarmee kunnen procedures voor grote bouw- en infrastructurele projecten worden versneld. De Tweede Kamer stemde afgelopen najaar in met de wet. De Eerste Kamer is nu aan zet. Gezien het grote belang dat hiermee is gemoeid voor de bouwsector is het niet uitgesloten dat de Eerste Kamer voor deze wet een uitzondering maakt en deze toch behandelt.
KILOMETERHEFFING – De behandeling van het wetsvoorstel dat invoering van de kilometerheffing regelt, gaat zeker niet door. De Kamer stond op het punt een begin te maken met de behandeling van het wetsvoorstel om in alle auto’s een kastje te bouwen en vervolgens de gereden kilometers te beprijzen, maar gezien de weerstand ertegen in de samenleving is het niet voorstelbaar dat de behandeling van deze wet doorgaat.
URUZGAN – De militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan loopt eind dit jaar af. Omdat het kabinet viel over dit onderwerp, zal ook een demissionair kabinet geen positief besluit nemen over de vraag van de NAVO om de missie op enigerlei manier te verlengen.
WINKELTIJDENWET – De Tweede Kamer is akkoord gegaan met een wijziging in de Winkeltijdenwet die inhoudt dat gemeenten moeten onderbouwen of het terecht is dat hun winkels op zondag open zijn. Veel gemeenten maken nu misbruik van de toerismebepaling en roepen gebieden uit tot toeristisch gebied die helemaal niet toeristisch zijn. Het wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer en gezien de weerstand ertegen in PvdA-kring lijkt behandeling ervan uitgesloten.