Grieken vragen geen geld
Griekenland is niet op zoek naar een Europees financieel reddingsplan om het land te helpen de grote staatsschulden te verkleinen, maar wil vooral politieke steun.
Dat zei de Griekse premier Giorgos Papandreou zondag tegenover de Britse nieuwszender BBC. Griekenland heeft de politieke steun nodig om geld te kunnen lenen tegen dezelfde rentes als andere landen, aldus de premier.Griekenland heeft binnen Europa een van de hoogste begrotingstekorten. Het land heeft beloofd deze in de komende drie jaar fors terug te schroeven naar de EU-limiet van 3 procent. Op dit moment bedraagt het begrotingstekort 12,7 procent.
„Geef ons de tijd. Geef ons steun. En dan heb ik het niet over financiële steun, maar over politieke. Zo kunnen wij jullie laten zien dat wat ze zeggen geïmplementeerd wordt. Dan zijn we weer geloofwaardig”, aldus Papandreou tegen de BBC.
Dit weekeinde berichtte het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat Griekenland mogelijk voor een bedrag tussen de 20 en de 25 miljard euro aan financiële hulp van de eurolanden krijgt. Die hulp zou deels uit kredieten, deels uit borgstellingen bestaan. Dat laatste betekent dat de eurolanden zich garant stellen dat Griekenland zijn leningen terugbetaalt.
„Er is nu geen noodzaak om geld te lenen”, aldus Papandreou. Volgens de premier heeft het land hulp nodig om tegen lagere rentetarieven dan nu geld te kunnen lenen. „Niet tegen de hoge tarieven die de mogelijkheid om verandering in het begrotingstekort te realiseren ondermijnen.”
De problemen waarmee Griekenland kampt, zijn volgens de premier het gevolg van het beleid van de vorige conservatieve regering, die te veel gericht was op kortetermijnwinsten. Hij noemde de vorige regering „onbezonnen en corrupt.”
Griekenland is bereid extra maatregelen te nemen om het begrotingstekort dit jaar met 4 procentpunt te reduceren, aldus Papandreou. Ondanks de protesten afgelopen week in zijn land roemde hij de steun van de Grieken voor die maatregelen.