Koningin aan zet na val kabinet
Koningin Beatrix buigt zich maandag over de vraag hoe het verder moet na het opstappen van de PvdA-bewindslieden en de daaropvolgende val van het kabinet. Het ziet er naar uit de kiezer na de gemeenteraadsverkiezingen volgende week over ruim twee maanden nog eens naar de stembus mag voor de parlementsverkiezingen.
Tot die tijd zullen CDA en ChristenUnie de lopende zaken waarnemen. Premier en CDA-leider Balkenende is opnieuw lijsttrekker van zijn partij. Zaterdag werd hij meteen door het partijbestuur voorgedragen.De demissionaire vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) hadden eerder al aangegeven bij de eerstvolgende verkiezingen hun partij opnieuw te willen leiden.
De drie partijleiders gaan maandag langs bij de vorstin op Paleis Noordeinde. Ook de vaste adviseurs van de koningin, de vicepresident van de Raad van State en de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer, komen hun visie geven.
Balkenende en Rouvoet namen zaterdagmiddag al gezamenlijk de schade op die vrijdagnacht na urenlang crisisberaad in het kabinet was ontstaan. De kabinetsval volgde op een langslepend conflict over de vraag of Nederland langer in de Afghaanse provincie Uruzgan moet blijven. De PvdA wilde per se dat alle Nederlandse militairen dit jaar daar zijn vertrokken en dat het kabinet een NAVO-verzoek tot een langer verblijf zou afwijzen.
CDA en ChristenUnie wilden dat niet en eerst alle opties zorgvuldig onderzoeken. Zaterdag benutten de partijen meteen de tijd om te zwartepieten. CDA en ChristenUnie vinden het onbegrijpelijk dat de PvdA de kans niet aangreep toen ze aanboden een nieuwe missie buiten Uruzgan te zoeken. Het NAVO-verzoek kon volgens hen echter nog niet van tafel.
PvdA-leider Bos houdt vol dat er helemaal niet naar zijn alternatieve voorstellen werd geluisterd. De druppel was voor hem dat niet publiekelijk uitgedragen zou mogen worden dat het NAVO-verzoek afgewezen was.